Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Банки почали блокувати рахунки призовників: чому чоловіки можуть втратити гроші

В Україні банківські установи можуть заарештувати рахунки військовозобов'язаних чоловіків за порушення правил військового обліку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Призовникам можуть заарештувати рахунки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За порушення правил військового обліку в Україні чоловіки можуть отримати штраф. Ба більше, банківські установи вже почали навіть блокувати рахунки таких призовників.

Про це розповів адвокат Олександр Потєшін, пише видання "Новини.LIVE".

Коли банки можуть заблокувати рахунки призовників

У разі порушення правил військового обліку банки можуть здійснити арешт рахунків чоловіків, якщо є рішення Державної виконавчої служби про списання штрафу. За словами адвоката, зараз стосовно багатьох ухилянтів зараз відкрито адміністративні провадження.

"Наприклад, при зміні місяця проживання чоловіки зобов'язані стати на військовий облік протягом 7 днів. Для тих, хто цього не зробив, передбачений штраф у розмірі від 510 до 850 грн", – пояснив Олександр Потєшін.

Також штраф загрожує у випадку, якщо військовозобов'язаний отримав повістку, але не з'явився до територіального центру комплектування для оновлення або перевірки даних.

Адвокат зазначив, що, коли стосовно таких громадян вже відкриті виконавчі провадження, то вони потраплять до Державної виконавчої служби (ДВС) на примусове стягнення штрафу.

"ДВС своєю чергою має автоматизовану систему виконавчих проваджень, тому, після занесення порушника до реєстру боржників, система автоматично знаходить всі його рахунки в банках", – каже фахівець.

Відповідно, ці рахунки військовозобов'язаного заарештовують та автоматично списують суму призначеного штрафу. Якщо ж на рахунках немає грошей, то виконавча служба все одно використовуватиме різні інструменти для стягнення боргу.

Фінансовий моніторинг банківських транзакцій

Українські банки контролюють здійснення всіх операцій, тому вони можуть провести фінансовий моніторинг клієнтів, якщо:

  • зробити транзакцію у сумі від 400 000 грн;
  • хтось зі сторін-учасників фінансової операції має реєстрацію, місце проживання або місцеперебування, рахунок у РФ чи державі, яка не виконує або неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій;
  • здійснити платіжні операції з переказу коштів за кордон;
  • провести фінансові операції політично важливих осіб, членів їхніх сімей та інших пов'язаних із ними осіб;
  • здійснити фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів);
  • провести фінансові операції е-резидента.

Банківські установи на свій розсуд також можуть провести фінмоніторинг "підозрілих" операцій, де сума зовсім не має значення.

Раніше ми розповідали, як змінилася процедура банкрутства для українців. Також ми писали, яке головне завдання банків на найближчі два місяці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.