Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові терміни військової служби та додатковий призов: головне про мобілізацію за тиждень

Сайт Pro Гроші зібрав головні новини поточного тижня щодо військової служби та мобілізації

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів" та запровадити нові терміни служби

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Загальну мобілізацію в Україні подовжено до 20 травня 2023 року, під час якої виникає багато питань, які цікавлять військовослужбовців та призовників.

Редакція Pro Гроші зібрала головні новини поточного тижня про мобілізацію.

Нові терміни служби та відстрочка на 5 років

Народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко у законопроєкті №9142 пропонує встановити максимальний термін служби, а саме 18 місяців з моменту мобілізації військовозобов'язаного. Після чого громадяни матимуть право на звільнення, якщо самостійно не захочуть продовжувати військову службу. А також надавати відстрочку від повторного призову на п’ять років.

Нардеп зазначив, що ініціатива внести відповідні зміни виникла після численних звернень від самих військовослужбовців. Проте, 21 березня уряд проголосував у другому читанні за законопроєкт №8169, який передбачає встановлення строків військової служби під час загальної мобілізації "до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію".

Додаткова мобілізація в Україні

В Збройних силах України наразі вистачає військовослужбовців, оскільки мобілізаційні заходи тривають безперервно вже понад рік, зазначивчлен Комітету Верховної Ради з питань національної оборони Федір Веніславський в ефірі Радіо Свобода.

Голова "Слуги народу" Давид Арахамія в інтерв'ю британському телеканалу Sky News також наголосив, що мобілізація в Україні й надалі триватиме у відповідному порядку, навіть у разі необхідності створення додаткових бригад.

Створення реєстру "ухилянтів"

Нардеп, член комітету Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки Федір Веніславський у своєму інтерв'ю виданню Фокус повідомив, що в Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів", де будуть оприлюднювати особисті дані громадян, які були поінформовані про необхідність з'явитися до ТЦК, але проігнорували таке сповіщення, наприклад, двічі поспіль

Після того, як призовник виконає своє зобов'язання та з'явиться до військкомату, всі його дані будуть вилучені з даного реєстру.

Чи може військкомат скасувати бронь призовника

Бронь вважається дійсною, якщо у Міністерстві оборони погодили відповідні пропозиції підприємства, а у Мінекономіки узагальнили їх та прийняли рішення про бронювання військовозобов'язаного. Тобто, територіальні центри комплектування (ТЦК) взагалі не пов'язані з наданням такої відстрочки.

Кого мобілізують під час війни

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач зазначив, що зараз мобілізувати можуть сім категорій громадян, а саме:

  • чоловіків віком від 18 до 60 років, які не мають досвіду служби;
  • призовників, які пройшли військову службу;
  • військовозобов'язаних та резервістів з досвідом військової служби;
  • чоловіків від 18 до 27 років, які йдуть служити добровільно за контрактом;
  • осіб знятих або виключених з військового обліку, якщо вони придатні до служби за рішенням ВЛК та не мають відстрочки;
  • осіб з інвалідністю, які добровільно вступають до Сил оборони;
  • обмежено придатних у воєнний час, які непридатні у мирний час.

Раніше ми розповідали, чи можуть забрати на фронт чоловіків, знятих із військового обліку. Також ми писали, як вручають повістки в Україні у 2023 році. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.