Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можуть забрати на фронт чоловіків, знятих із військового обліку

За словами юристка, знятим із військового обліку особам можуть вручити повістку

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації, яка триває в нашій країні вже понад рік, можуть отримати повістку та призвані до війська навіть ті чоловіки, які були зняті з військового обліку.

Про це розповів у коментарі ZN.ua юрист-волонтер гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних із військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев.

"Вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній з військового обліку особі. Справа в тому, що при врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки від призову, цим займається ТЦК", - пояснив юрист.

За його словами, у статті 23 Закону України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію є чіткий перелік осіб, які мають право на відстрочку. Однак, зняті з військового обліку чоловіки не підпадають під жодну із зазначених у статті категорій.

"Вирішуючи питання про призов на військову службу таких осіб, слід мати на увазі наступне. Закон не містить серед категорій осіб, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, знятих з військового обліку. Отже, такі особи можуть бути призвані на військову службу за умови проходження медичної комісії", – повідомив Владислав Зайцев.

Чоловіки, виключені з військового обліку, за словами юриста, також не підпадають під категорію тих, хто має відстрочення, але в цьому разі потрібно звернути увагу, на підставі чого вони були виключені з обліку.

Чи можуть знову мобілізувати виключеного з обліку

У тому випадку, якщо військового звільнили зі служби на підставі висновку лікарів про непридатність із виключенням з обліку, його подальша мобілізація виключається, тому що українське законодавство передбачає відстрочку для виключених із військового обліку за станом здоров’я за рішенням ВЛК.

"Особи, які були виключені з військового обліку внаслідок непридатності до військової служби, викликаються до ТЦК та перепроходять ВЛК. Встановлення внаслідок проходження ВЛК придатності або обмеженої придатності до служби може мати наслідком наступний призов на військову службу", – підсумував юрист.

Чи можуть мобілізувати безробітних

У тому випадку, якщо безробітні українці є військовозобов’язаними та не мають підстав для відстрочки від служби, вони можуть бути мобілізованими, так само як і громадяни, які працюють.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковника Романа Горбача, "для доукомплектування військових частин, призивають усі категорії й військово-облікові спеціальності". Безробітні громадяни можуть бути мобілізовані, якщо їх спеціальність відповідає потрібним військово-обліковим спеціальностям.

Раніше ми розповідали, чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти. Також ми писали, які дані безробітного передають до ТЦК.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.