Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від мобілізації не сховатися? Як вручають повістки в Україні у 2023 році

За відмову від документа ви можете отримати штраф або навіть кримінальну відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вам можуть вручити повістку на вулиці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжують вручати повістки військовозобовʼязаним громадянам. Це можуть робити представники ТЦК, місцевої влади, керівники закладів освіти, а в певних випадках навіть керівники підприємств.

Про це пише Тhe page.

Де можна вручати повістку?

Можна в будь-якому місці, але лише особисто. Телефонні дзвінки, повідомлення від ТЦК не передбачено законом, тому реагування на них є добровільним вибором людини без будь-якої подальшої відповідальності.

На вулиці можуть вручити повістку зазвичай для уточнення облікових даних, адже ТЦК не мають усіх актуальних даних про військовозобов'язаних.

Якщо ви придатні до служби, то можете отримати повістку з вимогою прибути в призовний пункт (у народі "бойова повістка").

Чому з представниками ТЦК ходять патрульні?

Представники ТЦК не мають засобів примусу й не можуть вимагати пред'явити документи, за якими заповнюється та вручається повістка. Саме тому ці функції виконують патрульні.

Основні порушення через вручення повісток

Основним порушенням є те, що поліція та працівники ТЦК не мають права просто так затримувати людину й змушувати пред'являти документи. Зазвичай вони маніпулюють тим, що в країні воєнний стан, але це не є підставою.

Працівники ТЦК (без поліції) не мають права зупиняти людей, а тим паче затримувати й силою везти до військкомату.

Чи можна відмовитися від повістки?

Можна, але якщо, на вашу думку, її складено неправильно. За відмову в отриманні або прибутті до ТЦК після вручення повістки для уточнення даних вам можуть виписати штраф – 1700-3400 гривень.

Якщо ви необґрунтовано відмовилися від повістки на фронт, то вас можуть притягнути до кримінальної відповідальності, а саме від 3 до 5 років позбавлення волі.

Як мобілізують жінок-медиків

Раніше ми вже писали, що попри загальну мобілізацію, жінок з медичною освітою та досвідом роботи не призивають масово. Тим паче не відправляють на фронт силоміць. На цьому наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Дійсно, деякі жінки також отримують повістки, але їхнє призначення відрізняється: після вручення потрібно лише відвідати ТЦК, щоб уточнити та оновити (за потреби) персональні дані. Це процедура, яка була ще до війни, адже жінки-медики, відповідно до законодавства, повинні кожні п’ять років з'являтися у військкомати для актуалізації інформації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вручають повістки внутрішньо переміщеним особам. Також ми повідомляли, чи мають право представники ТЦК силоміць забирати до військкомату.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.