Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові терміни служби та відстрочка на 5 років: що може змінитися для мобілізованих

Законопроєкт про встановлення чітких термінів служби зареєстрували у Верховній Раді

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Проєкт закону про чіткі терміни служби

Фото: Pexels, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують окреслити чіткі терміни військової служби та встановити відстрочку для мобілізованих, які відслужили максимальний час.

Про це йдеться у законопроєкті № 9142.

Автором документа є народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко. У власному Telegram-каналі, коментуючи текст закону, він зазначив, що ініціатива внести зміни до ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" та "Про мобілізаційну підготовку й мобілізацію" виникла після численних звернень від самих військовослужбовців.

Власне, автор пропонує встановити для українців, яких мобілізували з моменту введення воєнного стану, максимальний термін служби – 18 місяців. Після його завершення громадяни матимуть право на звільнення, якщо самостійно не захочуть продовжити військову службу. Також нардеп зауважив, що таким особам після демобілізації потрібно надавати відстрочку від повторного призову на п’ять років.

"До мене зверталося багато військових, які пояснювали, що ситуація невизначеності призводить до погіршення морально-психологічного стану. Після початку війни першими прийшли в армію добровольці й ті, хто не збирався ухилятися від повісток. Виходить, що держава та суспільство могли покластися на цих людей, натомість вони, без чітко прописаних прав і термінів служби, наразі не можуть покластися на державу та суспільство", – зауважив Олексій Гончаренко.

Водночас нагадаємо, що 21 березня уряд проголосував у другому читанні за проєкт закону № 8169. Ним передбачається, що строки військової служби під час загальної мобілізації встановлюються "до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію".

Відстрочка для працівників підприємств

В Україні співробітники установ та організацій можуть отримати відстрочку від призову. Рішення про бронювання приймає керівництво підприємства, подаючи пропозиції в Міністерство оборони. Відповідно до результатів погодження та після наказу Мінекономіки працівник отримує бронь. Її не можуть скасувати в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки.

Як уточнила юристка Галина Токмач, на дійсність бронювання не впливає відсутність у громадянина належного військово-облікового документа на момент відвідування військкомату. Але йому потрібно надати для ознайомлення копію витягу з наказу Мінекономіки, щоб підтвердити статус заброньованого.

У випадку відмови представників ТЦК прийняти документ, його варто надіслати цінним листом з описом вкладення через Укрпошту.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що на учасників бойових дій і ветеранів чекають важливі зміни. Також ми повідомляли про податкові пільги для захисників, і розповідали, хто може не платити військовий збір.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.