Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На фронт підуть всі? Чи оголосять в Україні додаткову мобілізацію

У Раді уточнили нещодавню заяву Давида Арахамії щодо ризиків посилення мобілізаційних заходів

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Чи є реальна загроза з території Білорусі

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Збройних силах України вистачає військовослужбовців, адже мобілізаційні заходи тривають безперервно вже понад рік.

Про це повідомив член Комітету Верховної Ради з питань національної оборони Федір Веніславський в ефірі Радіо Свобода.

Так народний обранець прокоментував нещодавню заяву свого колеги Давида Арахамії, який припустив, що в Україні може початися додаткова мобілізація з урахуванням зростаючих загроз з боку Білорусі.

Чи існує реальна загроза з Білорусі

За словами Веніславського, станом на сьогодні загроз із точки зору розширення агресивних дій з боку Білорусі немає.

"На постійній основі в Білорусі перебувають 5-6 батальйонів, один загін спецпризначення. Вони здійснюють певні демонстраційні дії, але ознак того, що з території республіки може бути розширена агресія, на даний момент немає", – наголосив він.

Так само не йдеться про потребу збільшення спроможності ЗСУ через розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі.

Чи є загроза додаткової мобілізації

Коментуючи безпосередньо можливість додаткової мобілізації, Веніславський наголосив, що в країні діє загальна мобілізація, згідно із якою мобілізують, якщо у цьому виникне потреба, всіх військовозобов'язаних осіб.

"На сьогодні потреб, за висновками наших військових, у різкому збільшенні мобілізаційного ресурсу немає. Мобілізаційні заходи проводяться постійно", — наголосив Веніславський.

Чи можуть мобілізувати безробітних

У тому випадку, якщо безробітні українці є військовозобов’язаними та не мають підстав для відстрочки від служби, вони можуть бути мобілізованими, так само як і громадяни, які працюють.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковника Романа Горбача, "для доукомплектування військових частин, призивають усі категорії й військово-облікові спеціальності". Безробітні громадяни можуть бути мобілізовані, якщо їх спеціальність відповідає потрібним військово-обліковим спеціальностям.

Як ТЦК отримують дані про безробітних

У Територіальних центрів комплектування та соцпідтримки є доступ до даних щодо військовозобов'язаних з Єдиної інформаційно-аналітичної системи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Відповідно до чинного законодавства, безробітні для оформлення свого статусу мають обов’язково надати наступну інформацію:

  • паспортні відомості (ПІБ, місце прописки, сімейний стан);
  • ідентифікаційний код;
  • документ про освіту або дублікат;
  • відомості з трудової книжки (місця роботи, стаж та посади);
  • військово-обліковий документ.

Раніше ми розповідали, чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти. Також ми писали, які дані безробітного передають до ТЦК.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.