Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів" – що це означає для призовників

Розповідаємо, що передбачатиме відповідний реєстр

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Реєстр "ухилянтів" передбачатиме оприлюднення особистих даних військовозобов'язаних

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів", де планують оприлюднювати особисті дані чоловіків, які ухиляються від мобілізації.

Про це повідомив нардеп, член комітету Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський у своєму інтерв'ю виданню Фокус.

Він зазначив, що наразі лише працює над відповідним законопроєктом, тобто документ ще не зареєстровано у Верховній Раді.

"Сенс такого реєстру полягає у тому, щоб представники ТЦК мали право оприлюднити особисті дані призовника, якщо він був поінформований про необхідність з'явитися до ТЦК, але проігнорував таке сповіщення, наприклад, двічі поспіль. Йдеться про такі особисті дані як ім'я, прізвище тощо", – каже нардеп.

Він наголосив, що якщо призовник підписав повістку, але не з'явився до ТЦК, це означає, що він свідомо не виконує свій конституційний обовʼязок.

Всю інформацію про військовозобов'язаного вилучатимуть з реєстру "ухилянтів" лише після того, як він виконає своє зобов'язання. За словами Веніславського, такий реєстр виконуватиме функцію суспільного тиску на чоловіків, які ухиляються від мобілізації.

"Зараз розробка такого реєстру знаходиться лише на рівні законодавчої ініціативи, а конкретні законопроєкти будуть десь через місяць або два", – додав нардеп.

Чи може військкомат скасувати бронь призовників

Бронь військовозобов'язаних осіб має бути погоджена Міністерством оборони України та Мінекономіки. Територіальні центри комплектування (ТЦК) не пов'язані з наданням відстрочки від мобілізації (у вигляді бронювання) особам призовного віку.

Після того, як призовник отримав відповідну бронь, він має надати до ТЦК копію витягу з наказу Мінекономіки. Якщо представники військкомату відмовляються приймати такий документ, то його потрібно відправити цінним листом з описом вкладення через Укрпошту.

Як покарають призовників за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Якщо людина пройшла медкомісію та визнана придатною для військової служби, вона отримує мобілізаційне розпорядження та має з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

У разі ігнорування такого документа може настати кримінальна відповідальність, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років. При цьому рішення про кримінальну відповідальність має ухвалити суд.

Раніше ми розповідали, як вручають повістки ВПО. Також ми писали, чи реально потрапити до конкретної військової частини. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.