Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бронювання від мобілізації: чи може військкомат скасувати відстрочку

Деякі підприємства можуть забронювати від призову своїх працівників, які критично необхідні організації на період воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військкомати не ухвалюють рішення щодо бронювання призовників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації певні категорії українців можуть отримати відстрочку від призову. Також деякі підприємства мають право бронювати своїх військовозобов'язаних працівників.

Про те, чи може військкомат скасувати бронювання працівника, розповіла юристка Галина Токмач.

Територіальні центри комплектування (ТЦК) не пов'язані з наданням відстрочки від мобілізації (у вигляді бронювання) особам призовного віку. Така бронь вважається дійсною, якщо у Міністерстві оборони погодили відповідні пропозиції підприємства, а у Мінекономіки узагальнили їх та прийняли рішення про надання відстрочки.

"Такі причини, як, наприклад, відсутність належного військово-облікового документа у військовозобов'язаного на момент відвідування військкомату, ніяк не впливають на дійсність такої відстрочки", – зазначила юрист.

Військовозобов'язаний повинен надати до ТЦК копію витягу з наказу Мінекономіки, аби підтвердити своє бронювання від мобілізації. Якщо у військкоматі відмовляються приймати даний документ, його потрібно відправити цінним листом з описом вкладення через Укрпошту.

Які підприємства можуть бронювати своїх працівників

Згідно із Постановою Кабміну №76, для того, щоб установа мала змогу бронювати своїх працівників, вона має відповідати певним критеріям:

  • мати мобілізаційне завдання (замовлення);
  • здійснювати виробництво товарів, виконувати роботу чи надавати послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • бути критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни.

Такі умови більше стосуються оборонного сектору та державних підприємств. Однак таку відстрочку від призову можуть отримати й працівники приватних фірм, для яких існують власні критерії:

  • компанія повинна бути великим платником податків, отримувати валютні надходження з-за кордону в розмірі щонайменше 32 млн євро;
  • платити заробітну плату не нижчу середньої по регіону за звітний період;
  • мати критичне значення для забезпечення потреб населеного пункту.

Раніше ми розповідали, чи можна забронювати волонтерів. Також ми писали, чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.