Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові біди Ігоря Коломойського: про що дізналися правоохоронці та як це вплине на олігарха

У бізнесмена Ігоря Коломойського усе більшає проблем з правоохоронними органами та законом зокрема

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ігоря Коломойського запідозрили у заволодінні грошима "ПриватБанку"

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Відомий український бізнесмен та мільйонер Ігор Коломойський, який 2 вересня опинився у СІЗО через можливу участь у шахрайстві з відмиванням грошей, 7 числа отримав нову підозру. Тепер правоохоронці вважають, що він причетний до заволодіння 9,2 мільярдами доларів ПриватБанку.

Про це йдеться у повідомленні Національного антикорупційного бюро України.

У чому тепер звинувачують олігарха

Так, слідство вважає, що у період з січня по березень 2015 року кінцевий бенефіціар банку, який тоді очолював Дніпропетровську ОДА, підготував план, за яким хотів заволодіти коштами ПриватБанку, щоби фінансувати підконтрольну офшорну компанію та збільшити власну частку у статутному капіталі банку.

Для цього банк штучно зобов’язали виплатити вказаній підконтрольній компанії понад 9,2 мільярда гривень. Усе влаштували так, що банк ніби-то повторно викупив власні облігації за завищеною ціною.

Далі частина суми у понад 446 мільйона гривень була легалізована шляхом виплати на рахунки трьох пов’язаних юридичних осіб під виглядом операцій з купівлі-продажу цінних паперів, а згодом – на рахунки ще двох.

"У підсумку кошти опинилися на особовому рахунку кінцевого бенефіціара ПАТ КБ "ПриватБанк". Їх він витрачав на власний розсуд – вніс до статутного капіталу "ПриватБанку" на виконання вимог Національного банку України", – зазначили в НАБУ.

За інформацією НАБУ — це вже четвертий епізод у справі заволодіння коштами ПриватБанку. За трьома попередніми епізодами обвинувальний акт вже скерували до суду.

Шахрайські схеми та виведення коштів

Історії, описаній вище, передували й інші обшуки в олігарха. Так, восени 2022 року детективи НАБУ прийшли за місцем проживання Коломойського на курорті Буковель щодо справи Укрнафти. Колишніх менеджерів компанії запідозрили у тому, що вони вивели з фірми понад 13 мільярдів гривень на користь бізнес-групи "Приват".

У лютому цього року правоохоронці знову з'явилися у Буковелі через розслідування можливих махінацій в Укртатнафті (акціями компаніями володіє Коломойський) та Укрнафті. Йшлося про розтрату нафтопродуктів на 40 мільярдів гривень та ухиляння від сплати податків.

І, нарешті, 2 вересня СБУ, Офіс генпрокурора та Бюро економічної безпеки провели спільні обшуки у помешканні бізнесмена, а потім вручили йому підозру. Йдеться про шахрайство та відмивання грошей.

На думку слідства, олігарху з 2013 по 2020 роки вдалося легалізувати 570 мільйона гривень, вивівши за кордон, використовуючи інфраструктуру підконтрольних банківських установ.

Після ранкових обшуків Ігор Коломойський з'явився до Шевченківського районного суду Києва, який арештував його на 60 днів з можливістю внести заставу у 510 мільйонів гривень.

Раніше ми розповідали, якою нерухомістю у Франції володіє сестра Ігоря Коломойського. Також ми писали, на яку винагороду можуть розраховувати викривачі корупції.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.