Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скандальне життя Коломойського – що відомо про корупцію, махінації та санкції

Розповідаємо, в яких скандалах фігурував олігарх, якими бізнесами володів і чому опинився в залі суду на початку вересня 2023 року

Фото: СБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ігор Коломойський давно фігурує у скандалах, якими займається СБУ

Фото: СБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ігоря Коломойського знають в Україні як досить одіозну особистість, пов’язану з фінансовими махінаціями, корупційними схемами, пропагандою на ТБ, сумнівним бізнесом тощо. 2 вересня йому вручили підозру в шахрайстві та помістили під варту з можливістю внесення застави. З огляду на блискавичні події, що розгорнулися навколо Коломойського, не зайвим буде згадати про його скандальне минуле.

Сайт Pro Гроші розповідає, хто такий Ігор Коломойський, якою діяльністю займався і які мав проблеми з законом.

Величезні статки і місце у списку Forbes

До листопада 2022 року видання Forbes оцінювало багатство олігарха в захмарні 1,8 млрд доларів. Це дозволило Коломойському закріпитися на четвертій позиції у списку українських топбізнесменів. Але війна сильно вдарила по його статках, і вже через 9 місяців повномасштабного вторгнення чоловік втратив низку ключових активів і статус мільярдера. Forbes оцінив фінансовий стан у 850 млн доларів.

За всі роки активної діяльності Ігор Коломойський володів таким бізнесом:

  • відкрив фірму "Сентоза" в 1991, яка займалася перепродажем російської техніки в тодішньому Дніпропетровську;
  • створив ПриватБанк спільно з діловими партнерами, який втратив через націоналізацію у 2016 році;
  • мав контроль над низкою підприємств і заводів, зокрема, Укрнафтою, коксохімічним заводом імені Калініна, ринком "Озерка" у Дніпропетровську, Нікопольським заводом феросплавів;
  • володіє комплексом "ДніпроАзот" – одним із найбільших підприємств хімічної галузі в Україні;
  • є співвласником медіа-групи "1+1";
  • володіє авіакомпанією МАУ та пов'язаний з іншим українським перевізником – Windrose.

Весь бізнес Коломойського та його партнерів об’єднаний у фінансово-промислову групу "Приват". Туди прямо чи опосередковано входить понад 100 підприємств. Вона не виступає в якості юридичної особи, тобто не зареєстрована офіційно, але назва "Приват" постійно фігурує у засобах масової інформації.

Втрати бізнесу і санкції

Коломойського аж до травня 2023 року регулярно позбавляли активів: у 2015 році Верховна Рада позбавила олігарха контролю над Укртранснафтою, у грудні 2016 року держава націоналізувала ПриватБанк через нестачу капіталу в розмірі 113 млрд гривень, у листопаді 2022-го те саме торкнулося Укрнафти.

Зауважимо, бізнесмен досі намагається оскаржити рішення щодо ПриватБанку в низці українських та закордонних судів. Але тяганина не дає результатів, враховуючи, що Верховний суд у липні 2022 року прийняв остаточне рішення про визнання дій українського уряду цілком законними.

Що цікаво, Коломойський перебуває під санкціями США з березня 2021 року. Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки наклала санкції через корупційні справи, у яких олігарх нібито брав участь для отримання особистої вигоди в період перебування на посаді глави Дніпропетровської ОДА (2014-2015 рр.).

Фігурування у шахрайських схемах та обшуки

Ситуація з обшуками Службою безпеки України стала не першою для Коломойського. У лютому цього ж року СБУ навідувалася до олігарха з метою виявлення доказів привласнення коштів компаній "Укрнафта" та "Укртатнафта". Йшлося про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень. Але підозри в рамках справи отримали топ-керівники компаній, а Коломойський "вийшов сухим із води".

Цього разу уникнути відвідування суду не вдалося. Події 2 вересня розгорталися дуже жваво: чоловіку повідомили про підозру за статтями "шахрайство" та "відмивання коштів", а саме 500 млн гривень, які бізнесмен міг вивести за кордон через підконтрольні банківські установи.

Коломойський опинився в залі суду, де його арештували строком на 60 днів з можливістю внесення застави – 509 млн гривень. Водночас захист чітко дав зрозуміти, що платити за звільнення олігарх не планує, а буде оскаржувати рішення в суді.

У Сестри Коломойського знайшли дивну нерухомість у Франції

Раніше ми розповідали, що сестрі олігарха Ігоря Коломойського – Ларисі Черток – належать величезні апартаменти в Парижі та справжній замок XV століття. Жінка є кінцевим бенефіціаром кількох французьких фірм, а на них оформлені:

  • дві квартири;
  • четверо апартаментів;
  • два підвальні приміщення;
  • два паркомісця навпроти Ейфелевої вежі.

Плюс Лариса Черток є власницею замку Буффавен, який спорудили у XV столітті, та земельної ділянки навколо нього (109 368 кв.м) разом із господарськими будівлями. Весь комплекс складається із фортеці, прибудов і величезної навколишньої території. Що цікаво, до 2014 року замком володіла дружина народного депутата Ігоря Палиці. Він є близьким соратником Коломойського.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які товари на OLX куплять лише мільйонери. Також ми повідомляли про бізнес для циніків і розповідали, на чому можна заробити великі гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.