Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ігор Коломойський "на гачку" у СБУ – що відомо про підозру олігарху (фото)

Перші дні осені для одного з найвідоміших українських бізнесменів розпочалися з не надто приємних новин

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Правоохоронці вручили підозру Ігорю Коломойському

Фото: УНІАН, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Вранці у суботу, 2 вересня, олігарх Ігор Коломойський отримав підозру від Служби безпеки України. Одного із найбагатших бізнесменів України підозрюють у тому, що він легалізував майно, використовуючи для цього не зовсім чесні правила.

Як повідомляє пресцентр СБУ, правоохоронцям стало відомо, що олігарх у період з 2013 до 2020 років легалізував понад півмільярда гривень, вивівши кошти за кордон.

Представники СБУ та Ігор Коломойський 2 вересня 2023 року.
Представники СБУ та Ігор Коломойський 2 вересня 2023 року.
Фото: СБУ

Для цього бізнесмен нібито використовував доступну йому інфраструктуру деяких банківських установ.

Відомо, що підозра Ігорю Коломойському оголосили одразу за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • стаття 190 – шахрайство;
  • стаття 209 – легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Олігарху Ігорю Коломойському вручили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України
Олігарху Ігорю Коломойському вручили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України
Фото: СБУ

У СБУ зазначають, що досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора триває.

Не перша зустріч з правоохоронцями

1 лютого цього року СБУ влаштувала обшуки у будинку Ігоря Коломойського. Слідчі дії відбувалися на фоні звинувачень, що бізнесмен причетний до махінацій в компаніях "Укртатнафта" та "Укрнафта".

Правоохоронців цікавила інформація про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів.

А наприкінці 2022 року обшуки в одному з будинків на курорті Буковель, де проживав Коломойський, провели детективи НАБУ. Підставою для обшуків стала справа "Укрнафти".

Що відомо про Коломойського

Це український олігарх, політик і колишній управлінець єврейського походження, співвласник групи "Приват". У Вікіпедії зазначається, що Коломойський – відомий корупціонер, який фінансово підтримує українську політичну партію "За Майбутнє".

У 2020 році, за оцінкою OCCRP, бізнесмен входив до четвірки найбільших корупціонерів світу. Усе через звинувачення у крадіжці 5 млрд доларів ПриватБанку через низку офшорів.

Також свого часу Коломойський був одним із членів член наглядових рад ПриватБанку, нафтопереробного комбінату "Нафтохімік Прикарпаття", а також нафтовидобувної компанії "Укрнафта".

З 2 березня 2014 по 24 березня 2015 олігарх очолював Дніпропетровську обласну держадміністрацію. А 5 березня 2021 року у США наклали санкції на олігарха, бо запідозрили, що він причетний до значної корупції.

Наприклад вважається, що він причетний до розкрадання мільярдів доларів з українського ПриватБанку, а також у тому, що використовував компанії для відмивання цих грошей у США та в усьому світі.

Міністерство юстиції Сполучених Штатів Америки станом на 2022 рік зареєструвало вже чотири позови з вимогою конфіскувати активи Коломойського та його бізнес-партнера Боголюбова.

Раніше ми розповідали, що у сестри Ігоря Коломойського знайшли замок XV століття у Франції.Також ми писали, яких активів в Україні позбавили Оксану Марченко.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.