Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці зможуть заробити на гріхах чиновників уже з 6 вересня

Відправити повідомлення про корупційні дії можна буде анонімно, а також передбачена винагорода за співпрацю

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У вересні запустять Єдиний портал викривачів корупції

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Єдиний портал викривачів корупції повноцінно запрацює вже на початку вересня. Запуск цього електронного інструменту передбачений в заходах Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки.

Про це розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, пише УНІАН.

Якщо українці виявлять факти хабарництва на посадах, то зможуть повідомити про неправомірні дії та перевищення службових обов’язків. Для цього потрібно відвідати новий сайт, який запрацює 6 вересня. За словами Олександра Новікова, кожна людина анонімно чи відкрито матиме змогу розповісти про зловживання.

"Я підписав наказ про запуск з 6 вересня Єдиного порталу викривачів корупції, який забезпечує анонімне або неанонімне повідомлення про корупцію в тій чи іншій організації. Десять органів державної влади вже підключені до нього", – уточнив голова НАЗК.

З часом кількість державних органів із доступом до електронного ресурсу тільки збільшуватиметься, що дасть змогу нашим громадянам максимально боротися з таким негативним явищем як хабарництво.

Українцям для стимулювання участі в запобіганні подальших корупційних дій будуть платити. Передбачена винагорода в розмірі 10% від суми хабаря, якщо припущення визнають правдивими, а винуватця – винним у судовому порядку. Втім сума не може перевищувати 14 млн гривень.

Масове викриття корупційних схем

Нещодавно ми розповідали, що Служба безпеки України викрила злочинні схеми, що діяли на території кількох областей. Чоловіки платили кошти деяким службовим особам за допомогу в уникненні мобілізації. Суми становили від 1 до 10 тисяч доларів. Відомо про такі злочинні дії:

  • Київ – контрактник Національної гвардії й представник добровольчого формування місцевої громади обіцяли оформити фейкові документи для ухилення від призову;
  • Кіровоградська область – керівництво ВАТ "Кіровоградгаз" фіктивно працевлаштовувало військовозобов’язаних за грошову винагороду, щоб забронювати від служби;
  • Житомирська область – керівництво місцевої фірми отримало можливість бронювати 50% персоналу у зв’язку з виконанням оборонного замовлення, після чого брало на роботу своїх друзів для надання їм відстрочки;
  • Дніпро – голова місцевої благодійної організації набирав волонтерів, які виїжджали за кордон нібито для перевезення гуманітарної допомоги й не поверталися;
  • Вінниця – один із перевізників вносив неправдиву інформацію до системи "Шлях";
  • Миколаїв – посадовець військової служби правопорядку допомагав ухилянтам перетинати кордон на підставі підроблених довідок про стан здоров’я.

Всім винуватцям оголосили про підозру, їхні справи розслідуватимуть правоохоронці за чинним українським законодавством.

Раніше сайт Pro Гроші писав про корупцію під час війни та розповідав, на якій схемі збагатилися найбільше. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть видаляти дані про корупціонерів із реєстрів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.