Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не просте, а золоте: чи подешевшали яйця в супермаркетах і що коїться з цінами на ринку

Розповідаємо про ціни на яйця в популярних супермаркетах і на ринку на тлі спроб виробників стабілізувати ситуацію і зменшити вартість продукту

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Війна змусила ціни на яйця рости більше, ніж зазвичай у цей період

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Цієї осені ціни на яйця зросли, як порівняти з літом, у кілька разів. Причинами стали багато факторів: ціна на осінь зростає щороку, бо погода стає холоднішою, світловий день скорочується, і у виробників з'являються додаткові витрати на тепло і світло. Але іншим вагомим чинником стала повномасштабна війна. Зросли ціни на комбікорми, пальне, подорожчала логістика, частина підприємств потрапила під російську окупацію, птахокомбінати зменшили темпи виробництва, а поголів'я курей скоротилось.

В Міністерстві аграрної політики та продовольства наприкінці жовтня заявили, що зростання цін зупинилось. А для стабілізації ситуації уклали спеціальний меморандум із Союзом птахівників України. Сайт Pro Гроші вирішив перевірити, скільки коштують яйця на початку листопада в популярних супермаркетах та яка вартість домашніх на ринку.

Проблема в поголів'ї птиці

За даними Мінагрополітики, через повномасштабну війну та постійні обстріли виробники частково зупинили інкубацію яйця. Тобто, молодих курей стало набагато менше. Тепер підприємства відновлюють виробництво, і незабаром мають посадити як мінімум 6,5 млн шт. птиці. Зокрема, із Союзом птахівників України відомство уклало меморандум, згідно з яким Союз зобов'язався наситити внутрішній ринок яйцями, що своєю чергою має вплинути на зниження їхньої вартості.

За словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, у кінці жовтня ми вийшли на цінове плато. Коли за кілька місяців поголів'я курей-несучок збільшиться, ціни також зменшаться.

Середня вартість яйця по супермаркетах, станом на 3 листопада, за даними спеціалізованого ресурсу "Мінфін", така:

  • 79,15 грн коштує десяток яєць "Квочка" (Auchan і Novus);
  • 72,23 грн коштує десяток яєць "Ясенсвіт" (Varus, Megamarket, Auchan і Novus).

Середньомісячна ціна у жовтні була 57,23 грн та 60,71 грн відповідно. А що коїться в інших супермаркетах і на ринку?

Діапазон цін великий, як і вибір

Ми побували ще в кількох супермаркетах – Фора та Сільпо, а також перевірили, скільки просять за десяток домашніх яєць на одному з ринків.

Продукту на полицях побільшало, вибір досить великий, як і ціновий діапазон. Так, за 10 штук яєць можна віддати як 66,99 грн, так і 102 грн. Залежно від марки й категорії ціна може бути 71-73 грн, а також 81-82 грн. Також є варіант заплатити 108 грн за 15 штук або 145 грн за 20 штук.

Не відстає і ціна на домашнє яйце. На початку жовтня ми перевіряли вартість продуктів на ринку, і тоді за десяток яєць просили 70 грн. Рівно за місяць ціна зросла на 5 грн – до 75 грн за 10 штук.

Отже, поки ціни триматимуться, бо існує багато проблем з виробництвом, які важко вирішити через повномасштабну війну. Все погіршують ще й терористичні дії росіян, які обстрілюють критичну інфраструктуру України, що призводить до постійних відключень світла. А це негативно позначається на самій курці, оскільки для того, щоб вона неслася, потрібні умови. А їх важко забезпечити, коли відбуваються постійні перебої з електроенергією.

Та у Мінагрополітики запевняють, що проблеми незабаром вирішаться, адже птахокомбінати нарощують виробництво, що скоро зможе понизити ціни. Але загалом вартість продуктів не зменшиться.

Чого чекати до нового року

Раніше ми вже спілкувалися із членом Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином, який пояснив, що ціни на всі товари зростатимуть, але стримувати їх зможуть два головні фактори:

  1. Успіхи у війні.
  2. Своєчасна фінансова допомога від західних партнерів.

Порти в Чорному морі відкриті – якісь гроші приходять в Україну. Вони зникають, коли росіяни закривають порти... Овочі подорожчали у понад 2,5 раза. По одній простій причині – в нас окуповані Херсонщина і південь Запорізької області. Це ті місця, звідки йшла основна овочева маса. Тобто, буде деокупація цих областей – будемо мати наповнення ринку, буде і стримуватись ціна, – пояснив Пендзин.

Загалом він зазначив, що прогноз від Національного банку про 30% інфляції до кінця року може справдитись. Про це каже й аналітик Олексій Кущ. Продукти точно будуть дорожчими, але хвилюватися про комунальні тарифи не варто, оскільки вони зафіксовані. Читайте пояснення експерта, що буде з нашими грошима до кінця цього року.

Також ми писали про те, що Юрія Вітренка звільнили з посади голови Нафтогазу. Дізнавайтеся, що це має змінити для компанії і як може вплинути на кожного з нас. Крім того, ми розповідали, якими були курс долара, ціни та зарплати українців 5 років тому, і як все це змінилося зараз.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.