Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок чи супермаркет? Ми дізналися, де вигідніше купувати продукти

Ми вирішили порівняти ціни на продукти в популярних супермаркетах та на ринку у місті під Києвом

Фото, колаж: Pro Гроші

Ціни в супермаркетах і на ринку не завжди однакові

Фото, колаж: Pro Гроші

В Україні щомісяця зростає споживча інфляція, яка, за прогнозами експертів, зростатиме й надалі, принаймні поки триватимуть бойові дії. Так, під час повномасштабної війни з РФ ціни на продукти помітно зросли. Зараз українці намагаються зменшити свої витрати, і ми вирішили розібратися, де купувати продукти дешевше.

Ціни, особливо на ринках, багато в чому залежать від самого населеного пункту та правил місцевих продавців. Але вони приблизно однакові. Тому редакція Pro Гроші пішла на центральний ринок одного з міст під Києвом, і, для порівняння, у популярні серед містян Сільпо та АТБ.

Розповідаємо, яка ж різниця в цінах на основні продукти, і де купувати дешевше.

Які ціни на овочі

На ринку ми знайшли пропозиції овочів за такими цінами:

  • цибуля – 35-40 грн/кг;
  • морква – 30-40 грн/кг;
  • баклажан – 80 грн/кг;
  • огірок – 75 грн/кг;
  • буряк – 25-30 грн/кг;
  • картопля – 20 грн/кг;
  • капуста білокачанна – є за 20 грн/кг, є за 30 та 35 грн/кг.

В супермаркетах, наприклад, ціни трохи менші на деякі товари. Але дещо можна і не побачити на полицях.

Деякі продукти не вдалося знайти, як, наприклад, огірок. У Сільпо знайшлися лише кілька упаковок фасованих огірків на 450 гр. Раніше ми вже писали, що на цей овоч в Україні виник дефіцит, внаслідок чого почали зростати ціни.

Що стосується круп, то ціни кругом приблизно однакові. Залежно від виробника крупа пшенична коштує по 18-20 грн за пачку, зі знижками можна побачити і за меншу ціну (12-14 грн). Вартість рису також коливається у межах від 60 до 100 грн. Кілограм цукру продають по 34-35 грн/кг.

Що з цінами на м'ясо, яйця і молочку

На ринку домашнє молоко коштує 35 грн за літр. Сир кисломолочний продають по 150 грн/кг. А от за десяток домашніх яєць доведеться віддати 70 грн.

У супермаркетах яйця дешевші. У Сільпо 10 штук можна придбати за 40-50 грн, є варіант і за 67 грн. У АТБ також ціни в межах 46-55 грн за десяток. 2 літри молока можна купити за 66-69 грн.

Щодо свинини на ринку ситуація така:

  • ціна ошийка – 200 грн/кг;
  • ребер – 150-160 грн/кг;
  • сала – 250-300 грн/кг.

Майже така ж вартість ошийка та ребер і в супермаркетах, де 100 гр продають за 20-21 грн та 16,90 грн відповідно. А от сало можна купити дешевше – за 210 грн/кг.

Вартість курячого філе відрізняється так: на ринку можна купити за 128 грн/кг, у Сільпо зі знижкою за 120 грн/кг (без знижки ціна була 140 грн), в АТБ є ціни по 150 грн/кг.

Стегна курячі продають на ринку за 98 грн за кілограм, у Сільпо можна знайти ціну 10 грн за 100 грамів, а в АТБ – 12 грн за 100 грамів.

Загалом деякі продукти на ринку дорожчі, особливо ті, які люди вирощують самі. Наприклад, одна з продавчинь пояснила, що домашнє завжди більше в ціні, оскільки виробники рахують свої витрати на вирощування тварин чи овочів, купують якісніші корми та не використовують хімічних препаратів. Тому завжди вартість ставлять на кілька гривень більшу.

Але навіть таке подорожчання не є найбільшим, і людям варто розраховувати на ще серйозніші витрати взимку.

Що буде з цінами

Раніше ми спілкувалися з експертами про наростаючу інфляцію в Україні. Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, що цього року очікується інфляція на рівні 30%. Таку ж прогнозують і на наступний рік. Ціни до кінця 2022 року зростатимуть, але є кілька чинників, які можуть стримати вартість. Це успіхи України у війні та своєчасна фінансова допомога від західних партнерів.

Порти в Чорному морі відкриті – якісь гроші приходять в Україну. Вони зникають, коли росіяни закривають порти... Овочі подорожчали у понад 2,5 рази. По одній простій причині – в нас окуповані Херсонщина і південь Запорізької області. Це ті місця, звідки йшла основна овочева маса. Тобто, буде деокупація цих областей – будемо мати наповнення ринку, буде і стримуватись ціна, – пояснив Пендзин.

Зміни очікуються з курсом долара, а також і з зарплатами. Читайте у нашому розборі, до яких витрат готуватися українцям, і що буде з нашими грошима.

Детальніше про ціни на продукти – у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.