Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на яйця вразили: що буде з вартістю продукту до кінця року і чи загрожує дефіцит

Експерт пояснює, чому в Україні більш ніж удвічі здорожчали яйця, і коли зменшаться цифри на цінниках

Фото, колаж: Pro Гроші

Війна і її наслідки і далі змушують ціни рости

Фото, колаж: Pro Гроші

У вересні рівень інфляції в Україні прискорився до 24,6%, і протягом року він постійно зростає. Але восени увагу привертають ціни на яйця, які зросли у понад два рази з липня.

Експерт Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу, пояснив, чому цей продукт став таким дорогим, чи буде дефіцит і коли ціни спадуть.

Чому так дорого

Згідно з даними спеціалізованого сайту "Мінфін" станом на 14 жовтня по супермаркетах десяток яєць "Квочка" в середньому коштує 71,81 грн. Ціна на яйця "Ясенсвіт" тримається на рівні 56,13 грн. Ще у вересні середньомісячна ціна становила 37,42 грн і 37,36 грн відповідно.

Загалом на ціну впливає декілька факторів. Як пояснив нам експерт, по-перше, це сезонність. Курка потребує гарних умов, щоб вона могла нести яйця. А восени погода стає холоднішою, світловий день скорочується, відповідно від цього у виробників з'являються додаткові витрати на тепло і світло.

По-друге, це економічні проблеми, які з'явились в Україні як наслідок повномасштабної війни з Росією.

Це і рівень інфляції, і витрати на пальне, також зростання вартості комбікормів. Зокрема, вона зросла після того, як відкрився зерновий коридор і ми почали нарощувати експорт продукції. Також ми маємо не тільки промисловий напрямок, а є ще домогосподарства, які займаються вирощуванням яєць, невеличкі ферми. Коли ми кажемо про промислові масштаби, там зупинятися не можна. Якщо говоримо про домогосподарство, то тут все складніше. Кому вже взагалі не вигідно, той зупиняє виробництво, що теж локально впливає на ринок.
Максим Гопка

Максим Гопка

Аналітик "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ)

До всіх цих факторів додається і той, що близько 17% українських територій, на яких вироблялося яйце, потрапили під російську окупацію. Однак вплив на ціну такого фактора, як нестача продукту, не відбувся, оскільки про дефіцит мова поки не йде.

Якби був дуже великий дефіцит, то ціни піднялись би ще раніше і набагато більше. До слова, минулого року восени ціна на яйце теж підіймалась. У жовтні відбувся стрибок до близько 60 гривень. Зараз ситуація подібна, але загалом під час війни ми маємо накопичувальні фактори, які не одразу впливають на вартість, – пояснив аналітик.

Що буде з цінами до кінця року

Гопка каже, що ціна навряд помітно впаде, і буде добре, якщо вона ще й не зросте. Але як і з іншими прогнозами, говорити про щось із впевненістю на 100% складно, бо під час війни трапляються різні ситуації.

Ціна, яку ми зараз маємо, ну це ще не так погано, чесно кажучи. Думаю, що в принципі ціна буде триматися такою, як є. Якщо зросте, то не набагато. Якщо візьмемо теперішній діапазон від 60 до 80 грн, то мінімальний поріг може знизитись на 5 грн, але не більше. Будемо дивитись далі на ситуацію, бо всі фактори накопичувальні, – спрогнозував Гопка.

Експерт зауважив, що у жовтні інфраструктура України перебуває під обстрілами, і часто вимикається світло, що негативно впливає на тварин. Це вже додаткові витрати на виробництво, які можуть збільшитись ще. Тепер через напади росіян можуть запроваджувати аварійні відключення світла, що також погано впливатиме на тварин і вартість продукції.

Що буде з цінами на м'ясо

Раніше ми розповідали, що попит на свинину значно більший, ніж пропозиція, але її виробництво постійно скорочується. А причина в тому, що багато підприємств переробного комплексу і поголів'я трималися на нині тимчасово окупованих територіях.

Є й інші чинники, які впливають на ціни. Проте на вартості різних видів м'яса це відбивається по різному. Дізнавайтеся, чому в Україні дорожчає м'ясо та чого чекати від цін до кінця жовтня.

Також ми розповідали про те, які продукти подорожчали найбільше за останній місяць. А більше про ціни на продукти читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.