Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ліквідація банку, валютні обмеження та військові облігації у "Дії" – головне про гроші за тиждень

Згадаємо всі найважливіші економічні новини, що відбулися цього тижня

Фото: РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

Сереж важливих подій тижня – продаж військових облігацій та допомога за всиновлення

Фото: РБК-Україна. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, був щедрий на економічні події. Серед найбільш вагомих – обрали нового керівника НБУ, запустили нову програму соціальної допомоги та ліквідували один з українських банків.

Дізнайтесь, чим був цікавий поточний тиждень для кожного українця, у матеріалі Pro Гроші.

Понеділок. У додатку "Дія" запустили продаж військових облігацій

Щоб підтримати економіку країни, можна у мобільному застосунку придбати військові облігації. Це цінні папери, які продукує держава під час воєнного стану. Купуючи їх, людина віддає гроші у борг та через визначений час отримує кошти з відсотками.

Вартість однієї облігації становить не менше 900 грн. Їх можна купити на строк до півтора року з відсотком доходу від 11% до 16% річних. Вони носять назви тимчасово окупованих міст України, зокрема Херсону, Донецьку, Маріуполя, Луганська тощо.

Для здійснення угоди потрібно у "Дії" обрати банк-партнер, вказати кількість паперів та відправити заявку. Далі через Дію.Підпис підтвердити здійснення угоди та оплатити покупку.

Вівторок. Українці, які всиновили дитину, можуть отримати до 75 тисяч гривень допомоги

Нову програму фінансової допомоги запустив благодійний фонд "СОС Дитячі Містечка". Вона називається "Право на сім'ю" і передбачає здійснення грошової виплати сім'ям, які всиновили дитину з 1-го січня 2022 року. Родина може претендувати на фінансову підтримку у розмірі від 45 000 до 75 000 грн.

Всього буде відібрано 500 сімей з переліку тих, що подали заявку на участь на офіційному сайті фонду. Розмір виплати залежить від віку та статусу дитини.

Середа. Заборона на P2P-перекази з українських гривневих карток на закордонні валютні

Національний банк України ухвалив рішення щодо заборони здійснювати валютні перекази. Під правило не підпадають кошти, які мають піти на оплату навчання, лікування, похоронних процедур та аліментів.

Можливість переказувати особисті надходження вже недоступна. Проте досів дозволено відправляти гроші між платіжними картками в національній валюті. Також немає заборони надсилати суми на картки іноземних фінансових установ з валютних у розмірі до 100 тисяч гривень на місяць.

Четвер. Національний банк здійснив процедуру ліквідації фінансової установи

6 жовтня НБУ ухвалив рішення відкликати ліцензію та ліквідувати АТ "БАНК СІЧ", пріоритетними напрямками діяльності якого було обслуговування середнього корпоративного та малого бізнесу.

Воно набуде чинності з 10 жовтня поточного року, тобто з понеділка. Фінансова установа раніше була визнана неплатоспроможною через відсутність страхового капіталу та активів. Український уряд не провів докапіталізацію, щоб утримати банк на плаву.

П’ятниця. НБУ очолив колишній керівник Ощадбанку

7 жовтня Національний банк України офіційно змінив керівника. Верховна Рада кількістю у 290 голосів прийняла кандидатуру Андрія Пишного. З 2014 по 2020 рік він був головою правління Ощадбанку.

Андрій Пишний замінив на посаді Кирила Шевченка, який полишив роботу за власним бажанням по стану здоров'я. Щоправда, в той же день, як його офіційно звільнили, Спеціальна антикорупційна прокуратура спільно з Національним антикорупційним бюро відкрили кримінальне провадження проти нього і деяких службових осіб Укргазбанку.

Сам Шевченко не визнає провину. Справу відкрили за розкрадання коштів розміром у 206 мільйонів гривень та їх незаконне використання.

Субота. Українці почали отримувати соціальне житло

Соціально вразливі верстви населення, як от багатодітні сім'ї, ВПО та родини, які втратили дім через російську агресію, почали отримувати від українського уряду квартири в рамках програми надання соціального житла. Українці можуть користуватися новою оселею строком на один рік або продовжити цей термін за потреби.

Приміщення надається людям безкоштовно, оренда становитиме лише одну гривню в якості символічної суми. Проте новоспечені мешканці мають зі своєї кишені оплачувати житлово-комунальні послуги, податок на нерухоме майно і вартість страхового полісу.

Що цікаво, новий дім вже матиме велику частину необхідних для проживання умов. Там буде якісний ремонт і меблі, побутова техніка, постільна білизна та посуд. Перші 12 квартир отримали сім'ї у Сумській області, ще 19 поселяться у Борисполі. Всього українська влада придбала 60 об'єктів, які планує видати українцям у рамках програми допомоги.

Більше дізнатися про допомогу українцям під час війни можна у нашій спецтемі. Також ми інформуємо про економічні прогнози і розповідаємо, чого очікувати українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.