Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд роздає українцям квартири: хто і на яких умовах отримає житло

Ключі від нових квартир уже отримали сім’ї у Сумській області, тепер на черзі Бориспіль

Фото: minregion. Колаж: Pro Гроші

ВПО та родини, житло яких зруйноване, можуть отримати квартири від уряду

Фото: minregion. Колаж: Pro Гроші

Програма надання соціального житла вразливим категоріям населення запрацювала в повну силу. Так, 19 квартир у Борисполі отримали родини зі статусом ВПО, багатодітні сім’ї та українці, житло яких було знищене внаслідок бойових дій.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства розвитку громад та територій.

Постраждалі отримають новий дім одразу з ремонтом та меблями, а також побутовою технікою, посудом і постільною білизною. Все облаштування придбало Товариство Червоного Хреста.

Наголошується, що такий вид житла є тимчасовим і не передається людям у власність. Соціальні квартири надаються на підставі договору найму на термін до одного року з можливістю його продовження, проте без внесення плати за користування житлом. Держава візьме за так звану "оренду" лише символічну суму в 1 грн.

Однак новоспечені мешканці цих мають відшкодувати деякі витрати Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, а саме:

  • плату за житлово-комунальні послуги;
  • податок на нерухоме майно;
  • вартість страхування житла.

Кому виділять квартири?

Зауважимо, що це друга хвиля надання соціального житла. Перша відбулася у вересні, коли внутрішньо переміщені особи та інші вразливі верстви населення стали орендарями дванадцяти квартир у Сумській області. Відомо, що всього українська влада викупила 60 об’єктів житлової площі для цієї ініціативи.

Програма допомоги українцям здійснюється за чергою пріоритетності, перше місце у якій посідають претенденти із числа багатодітних родин. Також сюди входять люди, які втратили власне житло через воєнні дії, вчинені рф у Житомирській, Київській, Сумській та Чернігівській областях. Визначати список постраждалих, яким мають виділити квартири за програмою, будуть обласні військові адміністрації та Київська міська військова адміністрація.

Нагадаємо, що вирішити проблему нестачі житла для ВПО можна завдяки трансформації пустих офісних приміщень. Таких об’єктів в Україні з’явилася чимало спочатку через пандемію коронавірусу, а тепер – внаслідок війни. Розробити проєктну документацію та підготувати приміщення до поселення можна менш ніж за рік, що стане вагомою підмогою сім’ям, які довгий час не можуть знайти прихисток.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготувати оселю до зими. Також ми повідомляли, що українцям по-новому виплачуватимуть зарплату.

Більше новин про допомогу українцям під час війни читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.