Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Екс-керівник Ощадбанку Пишний став новим главою НБУ

Кандидатуру Андрія Пишного зареєстрував президент Володимир Зеленський

Колаж: Pro Гроші

Андрій Пишний став новим керівником НБУ, відбулося голосування Верховної Ради

Колаж: Pro Гроші

7 жовтня відбулося голосування у Верховній Раді стосовно обрання на посаду нового голови Національного банку України колишнього керівника Ощадбанку Андрія Пишного.

Стало відомо, що народні депутати проголосували за його кандидатуру, яку особисто зареєстрував президент Володимир Зеленський. Про це повідомила членкиня партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

Свій голос за призначення Андрія Пишного віддали 290 нардепів. Тож він офіційно стане новим керівником Національного банку України, замінивши Кирила Шевченка, якого за день до голосування звільнили с посади.

Нагадаємо, що Пишний протягом шести років був головою правління Ощадбанку. Ситуація з полишенням посадових обов’язків дещо незрозуміла та дивно. Відомо, що у 2020 році мало відбутися продовження контракту банкіра без проведення відкритого конкурсу. Цим зацікавилися журналісти та звернули увагу суспільства.

Після скандалу було організовано конкурс, проте Андрій Пишний вже не виставляв свою кандидатуру. Відтоді він залишався без офіційного місця роботи. Його впливові знайомі в уряді намагалися знайти для банкіра підходящу вакансію. Зокрема, він міг зайняти посаду керівника Укрексімбанку, про що сам Пишний відгукувався з позитивом та особистим бажанням.

Що сталося з колишнім головою НБУ

Кирило Шевченко подав заяву на звільнення за станом здоров’я 4 жовтня. За його відставку оперативно проголосувала Верховна Рада, причому відчутна більшість голосів належала фракції "Слуга народу". А вже після Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національне антикорупційне бюро України відкрили кримінальне провадження проти службових осіб державного АБ "Укргазбанк".

До списку включили також Шевченка. Йому інкримінують незаконне використання і розкрадання коштів фінустанови у розмірі 206 млн гривень. Як вказано у повідомлення відомств, "службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які залучали великих клієнтів та щомісячно отримували за це "винагороду".

У відповідь на звинувачення Кирило Шевченко озвучив, що може щиросердно відповісти за законність кожного свого рішенні та підпису під час перебування на посаді.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Шевченка офіційно звільнили з посади глави НБУ. Також ми повідомляли, що голові НБУ Кирилу Шевченку повідомили про підозру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.