Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрна криза, реформа пенсій та доплати роботодавцям – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші розповідає про найважливіші економічні новини тижня, що минає

Фото: Google, УНІАН. Колаж:Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: Google, УНІАН. Колаж:Pro Гроші

Новий тиждень весни 2023 року був не менш цікавим за попередній. Але він вже добіг кінця та залишиться у минулому.

Сайт Pro Гроші згадує, що важливого відбулося у нашій країні в період з 17 по 23 квітня.

Аграрна криза

Низка країн Європи, серед яких Польща, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія минулого тижня запровадили заборону на імпорт зерна з України. Також влада країн звернулася до Євросоюзу з проханням вирішити питання ввезення української агропродукції, виробити загальноєвропейський підхід у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу.

У відповідь на це ЄС вирішив запровадити превентивні заходи щодо зернових із України та додасть 100 мільйонів євро допомоги протестуючим фермерам.

Реформа пенсійної системи

Влада може запровадити таку накопичувальну пенсійну систему, до якої зможуть доєднатися усі працюючі громадяни у віці до 55 років.

Крім того, законопроєкт "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення", який вже зареєстрували в Раді, вимагає від роботодавців сплачувати:

  • 1% від зарплати працівника у 2023 році,
  • 1,5% – у 2024;
  • 2% – у 2025.

Додаткові компенсації роботодавцям

Державні виплати роботодавці отримуватимуть за створення нових робочих місць. Передбачається, що держава компенсовуватиме 50% фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце.

Втім, компенсацію нададуть не усім роботодавцям, а лише тем, хто впродовж року стабільно виплачували працівникам зарплату в розмірі щонайменше 3 мінімальних зарплат.

У разі збереження такого рівня виплата компенсації триватиме протягом наступних 12 місяців коштом держбюджету.

Сам механізм виплати компенсацій почне запрацює з 1 січня 2024 року.

Штрафи за несортовані відходи

Влітку 2023 року в Україні набуває чинності Закон "Про управління відходами". Документ посилення відповідальності за певні порушення. Наприклад:

  • за псування, забруднення та засмічення сільськогосподарських та інших земель хімічними речовинами та відходами громадян та посадових осіб пропонують карати на суму від 1 700 до 6 800 грн, а ФОПів — від 4 250 до 8 500 грн;
  • за порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення — громадяни сплачуватимуть від 1 700 до 6 800 грн штрафу, посадові особи — від 17 000 до 51 000 грн, ФОПи — від 4 250 до 8 500 грн.

Штрафи за найм працівників без військового квитка

Роботодавцям в Україні загрожує штраф, якщо перевірка виявить на підприємствах працевлаштованих робітників без військово-облікових документів. Як пояснив провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Марініч, розмір штрафу під час воєнного стану складає від 5 100 гривень до 8 500 грн.

Раніше ми розповідали, чи будуть з українців стягувати комунальні борги. Також ми писали, коли громадянам почнуть виплачувати компенсації за зруйноване під час війни житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.