Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комунальні борги не будуть стягувати з деяких українців: хто може не платити

Щоб не платити борг, українці мають надати документи про свою відсутність у будинку після 24 лютого 2022 року

Фото: Opendatabot, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть не платити борги за комуналку

Фото: Opendatabot, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

21 квітня Кабінет Міністрів заборонив комунальникам стягувати борги зі споживачів. Постанова, розроблена Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, розповсюджується не на всіх українців.

Про це повідомила пресслужба Мінреінтеграції.

Уряд схвалив зміни до постанови № 206 "Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану", які забезпечують громадян правом не оплачувати комунальну заборгованість, утворену після 24 лютого 2022 року. Втім заборона поширюється лише на території, де ведуться активні бойові дії чи на тимчасово окуповані території. Також особи не повинні мешкати в будинках, на які наклали житлово-комунальні борги.

Тобто українці можуть не платити у разі переїзду в безпечні місця. Але щоб пільга спрацювала, необхідно довести свою відсутність в оселі. В цьому допоможуть підтверджувальні документи, як от довідка внутрішньо переміщеної особи, документ про тимчасовий прихисток в іншій державі або довідки з роботи, щодо лікування, навчання, проходження військової служби.

До всього постанова зобов’язує, щоб у приміщеннях державної, комунальної та приватної власності, які використовують для прихистку переселенців, було безперебійне постачання житлово-комунальних послуг.

Колекторська допомога по стягненню боргів

Нафтогаз планує заручитися допомогою сторонньої фірми для стягнення заборгованості за газопостачання. Йдеться про колекторську компанію "Кредит Борг Солюшнз", на оплату послуг якої Нафтогаз витратить 882 тисячі гривень. Фірма стала переможцем відповідного тендеру.

Відомо, що вона здійснює діяльність на українському ринку під брендом Сreditdebt, на офіційному сайті якого дійсно сказано про надання послуг щодо повернення боргів за житлово-комунальні послуги. Працівники компанії виконують роботу різними методами, до яких входять телефонні дзвінки, відправка голосових і текстових повідомлень про стан боргу та правові наслідки несплати через месенджери Viber і Telegram, відправка листів, спільний пошук рішень з боржником по виходу з прострочення та ін.

Зміна тарифів на електроенергію

Передбачається, що нові тарифи на світло стануть відомі українцям наприкінці квітня чи на початку травня. Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунального господарства Андрій Герус впевнений, що вартість не стане шоком для споживачів, оскільки її не планують встановлювати на високому рівні.

Тобто українці майже не помітять змін у платіжках, особливо це стосується заможних громадян. А малозабезпечені родини взагалі не відчують підвищення тарифів, оскільки за них платить держава у вигляді субсидій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям підготують нові тарифи на світло та розповідав, як можуть змінитися суми в платіжках. Також ми повідомляли, що ПриватБанк може залучати колекторів для повернення боргу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.