Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона ввезення зерна з України – які "превентивні заходи" застосує Євросоюз

Глава Єврокомісії запропонувала три пропозиції щодо врегулювання ситуації на ринках європейських країн

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як хочуть підтримати фермерів у Євросоюзі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У відповідь на прохання Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії, Євросоюз вдасться до превентивних заходів щодо зернових із України та додасть 100 мільйонів євро допомоги протестуючим фермерам.

Про це повідомила директор із політичних комунікацій Єврокомісії Дана Спінант з посиланням на рішення голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн 19 квітня, пише Інтерфакс-Україна.

За її словами, фон дер Ляйєн закликала уряди п’яти європейських країн, які просили вирішити питання ввезення української агропродукції, виробити загальноєвропейський підхід у рамках принципу єдиних ринків та митного союзу, а також пообіцяла додаткову фінансову допомогу фермерам та обмежувальні заходи проти української продукції.

"Глава Єврокомісії представляє три пропозиції щодо врегулювання ситуації на цих ринках", - сказала Спінант, коментуючи відповідь фон дер Ляйєн на лист прем'єрів Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії та Болгарії.

Зокрема, до вже наданого пакету в 56,3 млн євро для найбільш постраждалих фермерів цих країн готується другий пакет фінансової підтримки у розмірі 100 млн. євро.

"По-друге, ми будемо застосовувати превентивні заходи відповідно до чинних правил торгівлі щодо окремих категорій зерна. Це стосується, зокрема, пшениці, кукурудзи, соняшника та ріпаку. І, по-третє, ми розпочинаємо розслідування щодо інших чутливих продуктів", – додала Спінант.

Вона також повідомила, що виконавчий віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс 19 квітня обговорить ці напрямки дій та пропозиції з міністрами відповідних п’яти держав-членів, а також із колегами з України.

"Із самого початку ми прагнемо, з одного боку, підтримувати Україну в експорті своєї продукції, в тому числі сільськогосподарської продукції, тому що це важлива життєва артерія для економіки України. Ми прагнемо допомогти вивести цю сільськогосподарську продукцію на світові ринки, де ця продукція необхідна, а також вирішити проблеми, пов’язані з продовольчою безпекою, і ми повністю віддані підтримці наших фермерів", - наголосила представник Єврокомісії.

Які ще країни заборонили імпорт зерна

Напередодні Польща після багатоденних протестів фермерських асоціацій через неможливість реалізації власної продукції внаслідок великого напливу українського зерна заборонила імпорт продовольства з України.

Згодом Угорщина також запровадила заборону на імпорт українського зерна та іншої продукції АПК, пообіцявши зберегти транзит агропромислової продукції.

Згодом вирішили заборонити ввезення українського зерна також Словаччина та Болгарія.

Скільки коштує пшениця у світі

У світовому інформаційному просторі панують неоднозначні наративи щодо продовження "зернового коридору". Це, а також побоювання щодо заборони імпорту українського зерна деякими державами Європейського Союзу впливає на цінові характеристики. Зокрема вартість пшениці на Нью-Йоркській товарній біржі (NYMEX) понизилася на 2 долари й станом на 19 квітня дорівнює 259,7 дол./т, або 9 496,4 грн.

Травневий контракт пшениці на біржі Чикаго зріс на 0,14 дол./бу (бушель – англійська та американська одиниця об'єму для вимірювання сипких товарів) і склав 6,96 дол. На біржі Euronext ціни виросли на 6 євро/т та складають 256 євро.

Враховуючи заяви Росії щодо готовності продовжити "зерновий коридор" на 60 днів, замість традиційних 120 днів, можна передбачити потенційне повторення поточної ситуації на ринку вже через місяць. Аналітики Barva Invest вважають, що навіть у разі успішної домовленості невдовзі учасникам ринку знову доведеться планувати свою діяльність навгад через нестабільність поставок.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україна відновлює експорт зерна та розповідав, з якою державою вдалося домовитися. Також ми повідомляли, що економіст назвав головні причини заборони імпорту зерна в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.