Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Роботодавці можуть отримати компенсацію від держави — яку умову треба виконати

З'ясовували, коли роботодавці зможуть отримувати компенсацію за працевлаштування офіційно безробітних українців

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Компенсації почнуть платити з 1 січня 2024 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів схвалив виплату компенсацій компаніям за створення нових робочих місць та прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних.

Про це йдеться у "Порядку надання компенсацій роботодавцям за створення нових робочих місць і працевлаштування зареєстрованих безробітних", який був затверджений урядом 18 квітня.

На яку компенсацію можна розраховувати

Встановлений порядок передбачає виплату компенсації в розмірі 50% фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце.
Але її отримають тільки ті роботодавці, які протягом року старанно виплачували працівникам зарплату в розмірі щонайменше 3 мінімальних зарплат.

У разі збереження такого рівня виплата компенсації триватиме протягом наступних 12 місяців коштом держбюджету.

Сам механізм виплати компенсацій почне працювати з 1 січня 2024 року.

Скільки в Україні безробітних

За даними Держслужби зайнятості, кількість офіційно зареєстрованих безробітних впала до рекордно низької — 137,3 тис. осіб.

Таким чином, це майже на 13 тис. осіб менше, ніж це було в березні цього року (150 тис. осіб) і більш як вдвічі менше, ніж було зареєстровано рік тому (286,9 тис. осіб).

Більшість офіційно зареєстрованих безробітних — жінки (72%). Майже половина безробітних — старші 45 років (48%). У віковій категорії 35–44 років роботу шукають 29% осіб. Кількість офіційно зареєстрованих безробітних віком до 35 років становить 23%.

Гроші за програмою "єРобота"

Безробітні можуть розраховувати не лише на виплати в розмірі мінімальної зарплати. Уряд дає змогу громадянам спробувати сили у підприємництві, аби підтримувати економіку країни та створювати нові робочі місця. Всі охочі можуть подати заявку на відкриття та розвиток бізнесу, підтримку ІТ-стартапів. Залежно від сфери в межах програми доступні безповоротні виплати до 8 млн грн.

Щоб взяти участь, варто спочатку скласти бізнес-план і презентувати його в Центрі зайнятості. Спеціальна комісія вивчатиме рентабельність справи та визначатиме ділову репутацію за підтримки банківських установ.

Якщо рішення комісії буде позитивним, кошти надійдуть на спеціальний рахунок. Фінанси можна використати лише на закупівлю необхідного обладнання, матеріалів і ресурсів, оренду приміщення та ін. Обов’язкова умова – відкриття як мінімум кількох робочих місць.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, які існують виплати для безробітних та як їх можна отримати. Також ми повідомляли, на яку роботу потрібні люди зі знанням ChatGPT і кому платять до 120 тисяч гривень щомісяця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.