Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть змінити пенсійну систему – про що важливо знати

З'ясовували, яким чином народні обранці пропонують змінити пенсійну систему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як хочуть змінити пенсійну систему

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть впровадити накопичувальну пенсійну систему, участь у якій буде обов'язковою для всіх працюючих українців до досягнення 55 річного віку.

Відповідний законопроєкт "Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" зареєстрували в Раді народні депутати від "Слуги народу".

Що пропонують автори документа

Згідно з текстом документа, обов’язковою є участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих до досягнення ними 55 років та обов’язкова сплата роботодавцями пенсійних внесків на користь працівників.

Скільки мають сплачувати роботодавці

Законопроєкт пропонує роботодавцям сплачувати: 1% від зарплати працівника у 2023 році, 1,5% – у 2024, 2% – у 2025 роках. Водночас держава додаватиме із бюджету на пенсійний рахунок працівника аналогічний відсоток.

При цьому розмір ЄСВ не зміниться, адже накопичувальний внесок буде вираховуватися з нього (різниця буде компенсуватися з бюджету — 31 млрд грн на перший рік).

Для ФОПів накопичувальна пенсія буде добровільною.

Відомо, що до 2026 року на накопичувальні пенсії акумулюватиме державний пенсійний фонд, а з 2026 року учасники зможуть обрати приватні фонди.

Як вберегти кошти від знецінення

У законопроєкті йдеться про "консервативні фінансові інструменти" – це державний борг (ОВДП або євробонди).

У такому разі накопичувальна пенсійна система не відрізнятиметься від солідарної, з точки зору джерел наповнення, адже, як і зараз, пенсії будуть виплачуватися коштом податків і внесків майбутніх пенсіонерів.

"Щоб накопичувальна пенсійна система запрацювала в Україні, необхідно провести корпоративну реформу, а це незалежні наглядові ради без впливу Офісу президента та уряду, та запустити фондовий ринок і вивести на нього акції державних монополістів", — наголошують автори документа.

А також вивести акції облгазів та обленерго, які належать державі (в тому числі акції облгазів та обленерго, які перейдуть у держвласність від олігархів Фірташа та російської групи VS Energy).

Окрім того, пенсійні фонди можуть інвестувати у компанію (компанії), яка здаватиме в оренду майже 10 млн грн сільськогосподарської землі. Тобто державну ріллю замість продажу можна перетворити на джерело для виплати пенсій.

Хто з пенсіонерів отримає стипендію у 5 000 гривень

Йдеться про діячів фізичної культури та спорту і розповсюджується на визначені категорії осіб. Серед них:

  • громадяни України, які досягли 60-річного віку, та проживають і зареєстровані в Києві;
  • спортсмени, які посіли 1-6 місця на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх та чемпіони, призери спортивних змагань міжнародного, всеукраїнського рівня;
  • тренери, які займалися активною роботою у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років;
  • спеціалісти сфери фізичної культури та спорту – за активну діяльність у сфері фізичної культури та спорту не менше 30 років та вагомий внесок у розвиток сфери.

Раніше ми розповідали, скільки українців отримує пенсію у розмірі 10 тисяч гривень. Також сайт Pro Гроші зазначав, кому з пенсіонерів не підвищать виплати цього року. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.