Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жовтень – час податків, штрафів і перевірок: що чекає всіх ФОПів наступного місяця

Розповідаємо, до яких змін і податкових зобов’язань у жовтні повинні приготуватися українські підприємці

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Податки, штрафи і перевірки чекають ФОПів у жовтні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Жовтень принесе фізичним особам-підприємцям низку змін, водночас їх чекатимуть традиційні терміни сплати податків і подання звітних декларацій. Уже за кілька днів бізнес почнуть перевіряти на наявність РРО і штрафувати за відсутність реєстратора. А ФОПи 3 групи зможуть заплатити ЄП за 3 квартал.

Сайт Pro Гроші розповідає, що чекає українських підприємців у жовтні.

Податки, терміни та звітність

До 20 жовтня ФОПи 1 та 2 груп повинні заплатити єдиний податок. Це щомісячний платіж, протермінування якого призведе до нарахування пені та штрафів. Розміри ЄП такі:

  • 1 група – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму);
  • 2 група – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати).

Платежі потрібно внести незалежно від наявності прибутку. Жодних декларацій представники вказаних груп оподаткування у жовтні не подають. Що стосується єдиного соціального внеску (сплачується добровільно), сума за останній квартал становить 4 422 грн (або за жовтень до 20 числа авансовим внеском – 1 474 грн).

ФОПи 3 групи на ставці 5% у вересні не платили нічого. Але жовтень – час для декларації за 9 місяців, єдиного податку та ЄСВ. Хоча перші два пункти можна здійснити навіть у листопаді, краще заздалегідь подбати про виконання цих обов’язків і не відтягувати до останнього моменту. Розміри податків для ФОПів 3 групи у жовтні такі:

  • ЄСВ за 3 квартал – 4 422 грн (сплачується добровільно);
  • ЄП за 3 квартал – 5% від доходу (граничний термін – 20 листопада).

Звітність за 9 місяців поточного року можна подати в контролювальний орган до 9 листопада.

Податкові перевірки щодо РРО

Жовтень стане першим місяцем з початку повномасштабного вторгнення, коли підприємців почнуть перевіряти й штрафувати через роботу без реєстратора розрахункових операцій. До 1 жовтня не враховуються порушення законодавства стосовно РРО, але відтоді кожен ФОП, для кого касовий апарат є обов’язковим, буде в зоні ризику.

Штрафи встановлені досить серйозні:

  • перше порушення – 100% вартості товарів і послуг, проведених без касового апарату;
  • кожне наступне порушення, вчинене протягом року – 150% вартості.

Хвилюватися за податкові перевірки потрібно всім підприємцям, окрім ФОПів 1 групи. Для них РРО не є обов’язковим під час ведення діяльності. Також винятки існують для бізнесу, який не проводить готівкові операції в місцях одержання продукції, застосовує лише банківські системи дистанційного обслуговування та проводить розрахунки через IBAN чи E-banking.

Що з документальними перевірками у жовтні

Раніше ми розповідали, що з наступного місяця в Україні планували скасувати мораторій на проведення документальних (планових і позапланових) перевірок. Така заборона діє під час воєнного стану, але скасування є частиною структурного маяка від Міжнародного валютного фонду. Для повернення перевірок зареєстрували законопроєкт №10016.

Щоправда, ФОПи можуть видихнути спокійно: Верховна Рада не встигне навіть розглянути документ до 1 жовтня, не те що прийняти в цілому. Це означає, що перевірки відтягують на невизначений час. Але мораторій не діє для бізнесу, який:

  • займається виробництвом/реалізацією підакцизних товарів;
  • організовує та проводить азартні ігри;
  • надає фінансові та платіжні послуги.

Як зазначав голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, до кінця 2023 року точно не буде ніяких змін до податкового законодавства, оскільки на наявній базі вже подали проєкт Державного бюджету 2024.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка різниця між групами ФОП та скільки підприємці повинні платити до бюджету. Також ми повідомляли, що в Україну прийде новий "європейський" податок і розповідали, хто його платитиме і навіщо.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.