Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам так недалеко до розорення: які податки сплачує бізнес на 2 і 3 групах

Фізичні особи-підприємці повинні кожного місяця або раз на квартал платити податки за себе і найманих працівників

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податки потрібно вчасно сплачувати всім ФОПам

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

ФОПи на 2 і 3 групах мають схожі податкові зобов’язання. Наприклад, вони повинні сплачувати кошти за найманих працівників, якщо такі є. Плюс на вказаних групах дозволено набагато більше видів діяльності, ніж на 1 групі. Тобто підприємці мають широкий вибір КВЕДів.

Сайт Pro Гроші розповідає, які податки повинні сплачувати ФОПи на 2 і 3 групах.

Суми податків для ФОПів 2 групи

Підприємці можуть торгувати на ринках, у магазинах, в Інтернеті, займатися ресторанним бізнесом чи фрилансом, виробляти товари. Але надавати побутові послуги дозволено тільки населенню, юридичним особам і ФОПам-єдинникам.

Характерною особливістю групи є можливість наймати співробітників, але у кількості до 10 осіб. Очевидно, за них потрібно сплачувати податки. Йдеться про традиційні ставки: ПДФО 18%, ЄСВ 22% (за власний кошт), військовий збір 1,5%.

Тобто, якщо підприємець встановив людині оплату праці в розмірі мінімальної зарплати (6 700 грн), то з неї має вирахувати ПДФО (1 206 грн) і військовий збір (100,50 грн). А потім із власної кишені покрити єдиний соціальний внесок (1 474 грн). Виходить, з кожного працівника розмір податків становить 2 780,50 грн на місяць.

Що стосується інших витрат, то вони дорівнюють:

  • єдиний податок – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати);
  • єдиний соціальний внесок – 1 474 грн (22% від мінімальної заробітної плати).

Також нагадаємо, що у 2023 році максимальний ліміт річного доходу не може перевищувати 5 587 800 грн. Єдиний податок ФОПи 2 групи платять кожного місяця до 20 числа включно. ЄСВ можна покривати одним платежем раз на квартал або також авансовими внесками щомісяця.

Суми податків для ФОПів 3 групи

Підприємці з серпня перебувають на ставці 5% або 3% (з ПДВ). Це означає, що вони сплачують конкретний відсоток з доходу кожного місяця. Плюс за умови наявності співробітників потрібно враховувати традиційні розміри податків за найманих працівників (ПДФО + військовий збір + ЄСВ).

Максимально дозволений річний виторг дорівнює 7 818 900 грн. Термін сплати єдиного податку наступає один раз на три місяці, тобто рахувати загальну суму варто за квартал. Підприємці мають 50 календарних днів для виконання цього податкового зобов’язання: найближчим часом потрібно сплатити ЄП до 20 листопада за липень, серпень і вересень.

Нова модель оподаткування в Україні

Раніше ми розповідали, що влада розглядає можливість запровадити для бізнесу нову модель оподаткування – польську. Вона найбільш схожа до тієї, яка наразі діє в Україні, але водночас удосконалена. Потреба у трансформуванні виникла через негативний вплив єдиного податку на великий бізнес.

Як уточнив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, представники великого бізнесу використовують спрощену систему, аби уникнути значних сум податків. Виходить, модель не справедлива і не прозора.

У Польщі суми податків залежать від виду діяльності. Наприклад, незначні ставки діють для виробників, 3% платять торговці, а від 12% до 20% становлять податки на різноманітні послуги. Також різниця між нашими моделями – в лімітах доходу за рік. У сусідньої держави це 2 млн євро, у нас – 7,8 млн гривень для ФОПів 3 групи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка різниця між групами ФОП та скільки підприємці повинні платити до бюджету. Також ми повідомляли, як відкрити ФОП у вересні та не помилитися з обраною групою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.