Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яка різниця між групами ФОП та скільки підприємці повинні платити до бюджету

Розповідаємо, які ставки єдиного податку для кожної групи ФОП і чим вони відрізняються, окрім розміру надходжень до бюджету

Фото: Pexels, УНІАН, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Які бувають групи ФОП в Україні та скільки потрібно платити податків

Фото: Pexels, УНІАН, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Підприємці в Україні можуть обрати загальну або спрощену систему оподаткування. Вони мають свої переваги та особливості, але поділ на групи відбувається лише на "спрощенці". Всього їх існує чотири, відмінності – у лімітах доходу, ставках податку, правилах перебування тощо.

Сайт Pro Гроші розповідає, кому можна перейти на конкретну групу ФОП та які потрібно сплачувати податки в бюджет у 2023 році.

ФОП 1 групи – особливості для підприємців

Це не найкраща група для українців, оскільки передбачає обмеження у веденні діяльності. Зокрема стати підприємцем 1 групи можуть ФОПи, які вирішили самостійно надавати послуги чи займатися роздрібною торгівлею (пп. 1 п. 291.4 ПКУ). Важливою умовою є відсутність найманих працівників. Також від представників 1 групи не вимагається використання реєстратора розрахункових операцій.

Ліміти доходів і розміри податків такі (відповідно до ЗУ "Про Державний бюджет України на 2023 рік"):

  • річний виторг – не більше 1 118 900 грн (інакше доведеться перейти на іншу групу);
  • єдиний податок – 268,40 грн (10% від прожиткового мінімуму) незалежно від наявності доходу;
  • єдиний соціальний внесок – 1 474 грн (22% від мінімальної заробітної плати, сплачується раз на квартал).

Зауважимо, з початком війни уряд дозволив платникам 1 групи не сплачувати ЄП та ЄСВ, поки не закінчиться чи не скасується воєнний стан. Але з 1 серпня наберуть чинності податкові зміни, які повернуть підприємцям необхідність вчасно вносити вказані суми.

ФОП 2 групи – що характерно

Важливо, щоб бізнес мав невеликі масштаби та обмежену кількість найманих працівників, які виконують свої обов’язки згідно з трудовими договорами (пп. 2 п. 291.4 ПКУ). Якщо ці умови будуть порушені, підприємця переведуть на загальну систему оподаткування. Ліміти й податки для 2 групи:

  • річний виторг – не більше 5 587 800 грн (інакше доведеться заплатити 15% від суми перевищення і перейти на 3 групу);
  • єдиний податок – 1 340 грн (20% від мінімальної зарплати) незалежно від прибутковості місяця;
  • єдиний соціальний внесок – 1 474 грн;
  • податки за найманих працівників – ПДФО 18%, ЄСВ 22%, військовий збір 1,5%.

Варто уточнити, що підприємці 2 групи можуть не платити ЄП, якщо не мають співробітників. А також пільги працюють у випадку, коли ФОП через хворобу не мав надходжень, був на лікарняному місяць і більше, одразу після видужання подав відповідну заяву в ДПС.

ФОП 3 групи – податки та зміни з 1 серпня

Перебування на цій групі дає можливість надавати послуги за всіма видами діяльності, якщо вони не заборонені на спрощеній системі оподаткування. Серед переваг – необмежена кількість працівників, отримання доходу в різних формах і валюті, співпраця з усіма учасниками ринку (навіть з компаніями-нерезидентами України), найвищий ліміт доходу (пп. 3 п. 291.4 ПКУ).

Водночас потрібно встановлювати РРО у випадку, якщо діяльність обумовлена готівковим і безготівковим прийманням платежів, і в разі надання послуг у сфері охорони здоров'я, торгівлі ліками, підакцизними товарами, ювелірними виробами тощо.

Ліміти доходів і розміри податків такі:

  • річний виторг – не більше 7 818 900 грн;
  • єдиний податок – 2% чи 5% від всього грошового обігу (3% для платників ПДВ);
  • єдиний соціальний внесок – 1 474 грн;
  • стандартні розміри ПДФО, ЄСВ та військового збору за найманих працівників.

Виходить, якщо ФОП в якомусь місяці не отримав доходу, платити єдиний податок не буде, оскільки відсоток з нуля вирахувати неможливо. Також в разі перевищення річного виторгу доведеться заплатити ставку ЄП у розмірі 15%. Її ж зобов’яжуть покрити у випадку отримання доходу від забороненого виду діяльності.

Зауважимо, з 1 серпня для підприємців 3 групи скасують пільгову ставку єдиного податку. Тобто платити лише 2% з доходу стане заборонено.

Платники єдиного податку 4 групи

На цю групу зараховують виключно виробників сільськогосподарських товарів, які здійснюють вирощування, відгодовування, збирання, вилов, перероблювання та продаж своєї продукції. Наймати працівників заборонено, оскільки всі члени фермерського господарства (відповідно до Закону України) повинні мати родинні зв’язки (рідні чи двоюрідні).

Вирощування дозволяється тільки на території податкової адреси ФОП, а продаж не містить територіальних обмежень. Щоправда, існують рамки стосовно площі землі – від 2 до 20 га. Для 4 групи є обов’язковим використання касового апарату.

Відсоткова ставка єдиного податку залежить від розташування і категорії земель з урахуванням коефіцієнта індексації. Плата відбувається раз на квартал у місцевий бюджет.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні з'являться нові пільги для бізнесу та розповідав, що зміниться для підприємців. Також ми повідомляли, що загрожує деяким ФОПам з 1 серпня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.