Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україну прийде новий "європейський" податок: хто його платитиме і навіщо

Український бізнес хочуть стимулювати сортувати сміття і піддавати його рециклінгу, щоб мінімізувати прямі захоронення на полігонах

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть запровадити екологічний податок на відходи

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На початку липня 2023 року набрав чинності закон "Про управління відходами". В ньому передбачено введення нового податку на захоронення та розміщення відходів. Його планують впровадити відповідно до європейського стандарту. Наразі цей податок діє у 23 країнах-членах ЄС.

Про це повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Представники відомства вже ведуть активні обговорення концепції реформування законодавства у сфері управління відходами. Відбулося кілька зустрічей з Міністерством фінансів і Державною податковою службою. Ціллю змін є стимулювати бізнес сортувати сміття, піддавати його повторній переробці та цим мінімізувати пряме поховання відходів на полігонах.

"Такий підхід досі залишається найпростішим і найдешевшим способом позбутися відходів у нашій країні. Тоді як у європейській ієрархії це остання і найбільш небажана опція", – пояснили в міністерстві.

Щоб забезпечити реалізацію задуманого, будуть вводити екологічний податок. Поряд зі впровадженням розширеної відповідальності виробника, це стратегія Європейського Союзу, спрямована на активний рециклінг сміття.

Податок наразі діє у 23 країнах-членах ЄС, а також у Швейцарії та Великій Британії. Ставки відрізняються у кожній державі та становлять від 5 євро/т до понад 100 євро/т. Це не тільки призведе до заощадження ресурсів і збереження довкілля, але стане хорошим джерелом наповнення бюджету.

Які підходи до ставок пропонуються

Відповідно до європейських стандартів запровадять поділ відходів на 2 великі класи – небезпечні та безпечні. Тож ставки залежатимуть від виду та класу сміття, похованого на полігоні. Але всі групи відходів матимуть базові ставки, на які будуть встановлювати коригуючі коефіцієнти – підвищувальні або понижувальні.

Розподіл пропонують такий:

  • підвищувальний коефіцієнт 10 – для змішаних побутових відходів, щоб їх одразу відправляли на повторну переробку, а не відвозили на полігон;
  • підвищувальний коефіцієнт – для інертного і попередньо обробленого сміття, який не несе загрози довкіллю;
  • третина від ставки податку – для стабілізованих відходів, які пройшли компостування.

Що стосується надзвичайно небезпечних відходів, то для них ставки податку не буде, адже таке сміття взагалі не повинно опинятися на полігонах.

Як уточнили в міністерстві, нові ставки не впроваджуватимуться одразу. На зростання до цільового рівня передбачено 7 років після скасування воєнного стану. Перші 3-4 роки податок збільшуватиметься несуттєво, аби бізнес міг адаптуватися і переглянути власні підходи до організації виробничої діяльності.

Що таке розширена відповідальність виробника

Раніше ми розповідали, що Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт "Про упаковку та відходи упаковки", згідно з яким для українських виробників товарів розширять відповідальність за приймання, роздільне збирання, сортування, підготовку до повторного використання та відновлення сміття.

Іншими словами, саме бізнес, що займається реалізацією продукції в упакуванні, буде забезпечувати перероблювання відходів. Як уточнили в уряді, ця система ефективно працює у Європі більш як 30 років, а до України ніяк не дійде.

Наразі тонни упаковок з паперу, картону, скла, пластику, дерева та інших матеріалів зберігаються на полігонах, хоча повинні отримувати "друге життя" і ставати сировиною для виготовлення. Тож виробники будуть відповідальні за ці процеси: їм вистачить 5-7 років, щоб налагодити інфраструктуру і "поставити на рейки" систему.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податкові перевірки можуть нагрянути у жовтні та розповідав, кому чекати "гостей". Також ми повідомляли, що власників генераторів будуть штрафувати за великі запаси пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.