Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податкові перевірки можуть нагрянути у жовтні – кому чекати "гостей"

Контролюючі органи будуть навідуватися до бізнесу та виписувати штрафи за деякі порушення щодо ведення діяльності

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякий бізнес будуть перевіряти у жовтні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планували відновити документальні (планові та позапланові) перевірки підприємців, що було заборонено до припинення або скасування воєнного стану, з 1 жовтня 2023 року. Але з прийняттям законопроєкту №10016 сталися непередбачувані затримки.

Сайт Pro Гроші розповідає, до кого може навідатися перевірка вже наступного тижня.

Зміст
1.Що не так з документальними перевірками
2.Гетманцев розкрив карти щодо перевірок
3.Перевірки щодо використання РРО
4.Кому не потрібен касовий апарат

Що не так з документальними перевірками

Ще на початку вересня Кабінет Міністрів схвалив зміни до Податкового Кодексу та Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Заборона мала діяти до завершення воєнного стану, проте тоді Міжнародний валютний фонд не зарахує виконання структурного маяка.

Зміни передбачали, що:

  • до 1 жовтня у план-графік документальних планових перевірок включалися лише платники податків, які працюють у сферах виробництва/реалізації підакцизної продукції, проведення азартних ігор і надання фінансових послуг;
  • з 1 жовтня 2023 року повністю відновлюються планові та позапланові перевірки бізнесу;
  • ці процедури можуть розпочинатися не раніше ніж через 30 календарних днів після оприлюднення оновленого плану-графіка.

Проблема в тому, що до Верховної Ради відповідний законопроєкт №10016 внесли тільки 14 вересня. Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, згідно з регламентом дається ще 14 календарних днів, щоб внести альтернативні пропозиції. Тобто по датах парламент не встигне до 1 жовтня навіть розглянути документ у першому читанні, не те що прийняти.

Гетманцев розкрив карти щодо перевірок

19 вересня відбулася зустріч представників Європейської Бізнес Асоціації з головою Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. Він запевнив, що до кінця поточного року не буде "змін до податкового законодавства "під ялинку", оскільки державний бюджет на 2024 рік розрахований на існуючій базі.

В контексті податкових перевірок це означає, що їх повернення з жовтня не відбудеться. Сам Гетманцев не є прихильником скасування мораторію, але розуміє, що існують певні позиції міжнародних партнерів, з якими варто рахуватися.

Перевірки щодо використання РРО

Якщо бізнес може видихнути з полегшенням стосовно документальних перевірок, то в питанні ведення діяльності з реєстратором розрахункових операцій ситуація протилежна. З 1 жовтня підприємців будуть штрафувати за відсутність касового апарату, а податківці перевірятимуть, хто встановив РРО і виконує законодавчі вимоги.

Як уточнив податковий консультант Михайло Смокович, контролюючий орган "не має цілі перевірити всіх, у кого є ПРРО, але докладе зусиль, щоб кожен, хто має видавати чеки – їх видавав". Тому в зоні ризику будуть лише ті фізичні особи-підприємці, які проігнорували необхідність працювати з реєстраторами.

Кому не потрібен касовий апарат

Раніше ми розповідали, що за законом касовий апарат необхідний всім ФОПам 2, 3 та 4 груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, а також підприємцям на загальній системі. Але існують певні винятки. Встановлювати РРО не мають потреби:

  • ФОПи 1 групи;
  • ФОПи 2, 3, 4 груп, якщо ведуть торгівлю в селі, а річний обсяг доходу не перевищує 1,09 млн гривень;
  • продавці води, молока, олії, риби, квасу з автоцистерн і бідонів;
  • продавці страв і напоїв у їдальнях навчальних закладів;
  • продавці проїзних документів і білетів державних лотерей.

Плюс касовий апарат не потрібен, якщо ФОП не здійснює операцій з готівкою в місцях отримання товарів (послуг), користується лише банківськими системами дистанційного обслуговування та оперує коштами виключно по IBAN чи E-banking.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що податки для ФОПів перерахують вже у 2024 році та розповідав, скільки доведеться платити підприємцям. Також ми повідомляли, які зміни можуть запровадити для ФОПів стосовно моделі оподаткування.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.