Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Закрили майже всі заправки: яку мережу АЗС позбавили більшості ліцензій

По всій Україні компанія має 89 заправок, але станом на початок листопада більшість не працюють через скасування ліцензії

Фото: Unsplash

Мережа Avantage7 призупинила роботу 18 заправок у Київській області

Фото: Unsplash

Автозаправні станції мережі Avantage7 не функціонуватимуть у Київській області. Лише 2 АЗС у столиці будуть відкриті, тоді як 18 заправок по регіону позбавили ліцензії на ведення діяльності. Загалом по Україні податкова вже анулювала ліцензії 71 станції.

Про це розповіла пресслужба мережі в Facebook.

Зазначається, що ГУ ДПС у Київській області скасувало дозвіл на діяльність заправок "через формальну причину – не подання зміни юридичної адреси". Виявляється, у жовтні компанія перенесла головний офіс зі столиці у Вінницю, але податкова затягнула розгляд документів. Коли закінчився термін, ліцензії для 18 АЗС в області анулювали.

"Завтра вранці АЗС Київської області припинять працювати. Прогнозуємо ціну на газ – 32 гривні/літр. Чекайте. Ви вважаєте, що ми такі, не подали зміни до ліцензій? Просто вони не можуть нічого знайти, тому вигадують формальні причини, щоб зупинити нас", – прокоментували в компанії.

Більше того, подібний випадок не перший. У жовтні було повідомлено про зупинку 53 заправок через скасування ліцензії. Тоді причиною стали невеликі розміри податків порівняно з конкурентами по галузі: Avantage7 сплачувала 44 копійки з літра пального, тоді як ОККО і Socar – близько 2 грн з літра.

Виходить, мережі довелося призупинити роботу на 71 станції з 89-ти. Хоча компанія входить у п’ятірку найбільших постачальників автомобільного газу в Україні, а ціни встановила досить лояльні, якщо порівнювати з іншими учасниками ринку. За даними Мінфіну, автогаз коштує 28,62 грн/л, бензин А-95 – 51,62 грн/л.

Надалі керівництву Avantage7 залишається працювати за старими ліцензіями, одночасно оскаржуючи рішення податкової в суді та подаючи документи на отримання нових дозволів.

Чого чекати від цін на пальне в листопаді

Раніше журналісти Pro Гроші розпитували аналітика компанії "Нафторинок" Олександра Сіренка, що буде з ринком пального в листопаді, враховуючи наявність багатьох ціноутворювальних факторів. Як уточнив експерт, протягом останніх 5 днів жовтня на деяких заправках спостерігалося падіння вартості ресурсів від 20 копійок до гривні.

"Сподіваємось, це будуть непоодинокі акції. Адже тоді у листопаді треба очікувати стабілізацію цін, а можливо навіть певного здешевлення на 2 гривні", – констатував Сіренко.

Що стосується скрапленого газу, то з ним ситуація інакша. Варто звернути увагу на кілька факторів, які піднімають ціни на роздрібному ринку:

  • сильніший контроль і перевірки при розмитненні;
  • збільшення черг при проходженні продукту;
  • ринок "працює з коліс".

Експерт впевнений, що психологічну позначку на рівні 30 грн за літр мережі точно не перетнуть, аби не відбулося нової паливної кризи, яка виникла весною 2022 року. Адже більшість АЗС мають можливості для збереження вартості в поточному діапазоні.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки водіям доведеться платити за бензин наприкінці 2023 року. Також ми повідомляли, що про ці АЗС краще забути та розповідали, на яких заправках знайшли небезпечне пальне.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.