Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Втратите і гроші, і товар? Що варто знати українцям про доставку через поштомати

Українці часто замовляють доставку різноманітних товарів через поштомати, адже це зручно та швидко. Однак виникають і неприємні ситуації

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як відмовитися від пошкодженої посилки, отриманої в поштоматі

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Часто буває так, що ви купуєте якийсь товар в інтернеті, замовляєте доставку на пошту, а у відділені з'ясовуєте, що товар пошкоджено. Ви можете одразу відмовитися та не оплачувати посилку, відправивши товар назад продавцю. Але що робити, якщо така халепа сталася з посилкою у поштоматі?

Це питання пояснили у Держпродспоживслужбі.

Що робити, якщо товар у поштоматі виявився пошкодженим?

Звісно, отримувати посилку через поштомат дуже зручно, але все ж є одна проблема — посилку неможливо оглянути до моменту отримання. Тому, якщо виявляється, що посилка пошкоджена, то покупцю ще потрібно буде довести цей факт.

Якщо продавець погодиться з вашими доказами, тоді ви можете вимагати:

  • зменшити ціну на товар;
  • доукомплектувати товар або замінити його;
  • скасувати угоду та повідомити про бажання отримати назад сплачені за товар гроші.

Що робити, якщо продавець не хоче повертати кошти?

У Держпродспоживслужбі зазначають, що можна спробувати вирішити суперечку в досудовому порядку.

"Необхідно письмово звернутися за юридичною адресою місцезнаходження продавця товару або його електронною адресою, з заявою про порушення його прав", – зазначають у пресслужбі.

Якщо продавець й надалі ігноруватиме ваші вимоги, тоді потрібно звертатися до суду.

"Відповідно до статті 22 Закону №1023 захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд приймає рішення щодо відшкодування моральної (немайнової) шкоди", – пояснюють у Держпродспоживслужбі.

Зазначається також, що споживачам не потрібно оплачувати судовий збір за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Як повернути гроші, якщо виконали переказ не на ту картку?

Під час переказу коштів можна легко сплутати цифри банківської картки і відправити переказ зовсім іншій людині. Найреальніші шанси повернути кошти — якщо транзакція виконувалася між картками одного банку. Тоді потрібно звернутися за допомогою у службу підтримки вашої фінансової установи, визначить, чи немає шахрайства. Якщо все гаразд, банк має допомогти відправнику, як мінімум, зв'язавшись з одержувачем.

Натомість усе складніше, якщо гроші списалися на картку іншого банку, підтримка банку відправника тут безсила, тому що не має у своєму розпорядженні баз клієнтів інших фінустанов. Єдине, що можна зробити у такому разі – це написати до банку отримувача.

Раніше ми розповідали, що Нова пошта дозволила українцям повертати товар, який не підійшов їм з будь-яких причин. Також ми писали, як повернути кошти за неякісний мобільний зв'язок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.