Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Немає Інтернету і зв’язку? Як повернути гроші за невикористані послуги

Відсутність мобільного зв’язку та Інтернету – це форм-мажорні обставини через воєнні дії

Колаж: Pro Гроші

За відсутній Інтернет і зв'язок українці можуть отримати відшкодування

Колаж: Pro Гроші

Через періодичні ракетні обстріли російськими окупантами страждає не лише електромережа, але й мобільний зв'язок. Також зникає Інтернет. Українці мають право звернутися до суду за компенсацією.

Про це розповів адвокат Іван Ліберман виданню UBR.

Віялові та екстрені відключення електрики призводять до того, що в домах українців немає не тільки світла, а ще доступу до телебачення, мобільного зв’язку та Wi-Fi. Проте громадяни уклали договори з операторами щодо обсягів, які вони повинні отримувати за ту плату, що віддають компаніям. Виходить, ці обсяги повноцінно не надходять клієнтам.

Чи можуть українці вимагати компенсації у постачальників, якщо через обмеження електроенергії не використовують послуги, за які заплатили? Йдеться саме про оплату телебачення, Wi-Fi та мобільного зв’язку, за які щомісяця знімають фіксовану суму наперед. Адвокат Іван Ліберман пояснив, що у цій ситуації існує дві сторони однієї медалі.

По-перше, згідно з листом Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 №2024/02.0-7.1, якщо оператори не надають послуги через зникнення електроенергії внаслідок російської агресії, то це вважається форс-мажорною обставиною. Маючи документально підтверджений факт форс-мажору, компанії знімають з себе відповідальність за перебої х постачанням.

Коли можна клопотати за компенсацію

З іншого боку, клієнти все ж заплатили за послуги, які в результаті не отримали. За словами адвоката, люди мають шанс отримати компенсацію відповідно до "Правил ділового обороту", зазначених у Цивільному кодексі України. У документі вказано, що громадянам дозволено звернутися до суду, аби домогтися відшкодування втрачених дарма коштів.

"Абоненти уклали договори про надання операторами певних послуг. Нехай навіть із форс-мажорних причин, але вони не отримують їх у повному обсязі. Відповідно, люди не повинні платити. Наприклад, людина сплатила користування Інтернетом 24 години на добу, а доступ мала лише 10 годин. При цьому оператор знімає з абонента повну, а не часткову абонплату", – уточнив Іван Ліберман.

Представники компаній "Київстар" і "Лайфсел" наголосили, що попри складність забезпечення клієнтів максимально потужним зв’язком мобільні оператори намагаються згладити проблеми за допомогою регулярних акцій та знижок. Наприклад, Лайфсел нараховує абонентам різні бонуси, відкриває спеціальні пакети, дарує гігабайти та хвилини для користування в Україні чи за кордоном.

Київстар нещодавно оголосив, що з 18 листопада контрактні абоненти тарифу "ВАШ Вибір" матимуть можливість додатково підключити Київстар ТБ, а з 5 грудня – отримувати 5 ГБ додаткового інтернету.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому мобільний зв'язок зникає разом зі світлом. Також ми повідомляли, що Київстар оголосив про оновлення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.