Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Переказали гроші не на ту картку? Як повернути кошти та чи варто бігти до суду

З'ясовували, чи реально повернути кошти у випадку, якщо помилились номером картки отримувача

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Перевели гроші не на ту карту - що робити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

При здійсненні грошового переказу з карти на карту легко помилитися та надіслати гроші не тому одержувачу. Після цього повернути кошти буде вкрай складно, якщо помилковий отримувач не згодиться віддати їх добровільно.

Про це пише Finance.ua.

Аби вийти на зв'язок із незнайомою людиною, яка одержала кошти, слід звернутися в підтримку банку. Алгоритм дій відрізняється залежно від того, чи було помилкове переведення зроблено в межах однієї фінустанови, чи він пройшов між різними банками.

Перевели кошти на карту одного й того ж банку – що робити

У такому випадку шанси повернути гроші найвищі, тому що в даному випадку набагато простіше визначити отримувача. Після звернення підтримка розбереться у ситуації та визначить, чи немає шахрайства. Останнє необхідно, оскільки аферисти освоїли схему із поверненням оплати за товар під приводом помилкового платежу. Якщо все гаразд, банк має допомогти відправнику, як мінімум, зв'язавшись з одержувачем.

Якщо переказ здійснили на карту іншого банку

У такому разі ситуація вже стає складнішою, бо підтримка банку відправника тут безсила, тому що не має в своєму розпорядженні баз клієнтів інших фінустанов. Єдине, що можна зробити у такому разі – це написати до банку отримувача. Якщо там погодяться знайти дані про того, хто отримав гроші, його попросять повернути суму. Але якщо людина "на тому кінці" відмовиться, ви втратите гроші назавжди.

Як вийти на зв'язок із одержувачем

Зв'язатися із людиною можна й без сприяння банку – для цього надішліть йому ще один платіж із мінімально можливою сумою та коротко викласти проблему в графі "Призначення платежу". Якщо трапиться сумлінна людина, вона може відгукнутися та повернути гроші.

Чи варто звертатися до суду

Якщо одержувач не хоче повертати гроші, можна також звернутися до суду. Є прецеденти, коли в такий спосіб кошти вдавалося повернути. В одному із кейсів до судової заяви було додано витяги з банку, а також номер картки та ПІБ одержувача.

У результаті суд ухвалив, що гроші потрібно повернути. Підставою для цього став факт, що одержувач не зміг довести, що гроші було перераховано за товари чи послуги. Тобто кошти було отримано неправомірно.

Аби не потрапити в таку неприємну ситуацію, експерти радять при кожному переказі коштів ретельно перевіряти реквізити, на які ви відправляєте кошти. Це найвірніший спосіб не втратити свої гроші. У деяких онлайн-банкінгах також є можливість скасувати платіж у перші кілька секунд після його здійснення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк та Ощадбанк змінили умови для клієнтів. Також ми повідомляли, чи потрібно платити за відкриття рахунку в Ощадбанку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.