Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виробники товарів матимуть новий "головний біль" – які обов’язки їм запровадять

Повністю реалізувати заплановане можна за 5-7 років, якщо грамотно розробити систему приймання і сортування сміття

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За відходи упаковок будуть відповідати виробники

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів ухвалив законопроєкт "Про упаковку та відходи упаковки", згідно з якими держава знімає з себе зобов’язання щодо приймання, роздільного збирання, сортування, підготовки до повторного використання та відновлення сміття. Якщо документ пройде голосування у Верховній Раді, то упаковка стане "головним болем" виробника продукції.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Рішення Кабміну означає, що в Україні запровадять розширену відповідальність виробника. Ця система вже більш як 30 років ефективно працює у Європі. Лише у нас підхід досі не реалізований. Але після проходження шляху погодження і прийняття народними депутатами почнуть відбуватися зміни, причому не точкові, а системі.

Законопроєкт визначає правові, економічні та організаційні засади у сфері управління упаковкою та відходами. Передбачається, що реалізація запланованого зменшить негативний вплив матеріалів на довкілля і здоров’я людей, оскільки діятиме економіка замкненого циклу.

Сьогодні тонни відходів паперу, картону, пластику, скла, деревини, металу тощо зберігаються на полігонах і звалищах. Після створення рециклінгу вони отримуватимуть "друге життя" і ставатимуть сировиною для подальшого виробництва нових речей.

Для бізнесу розширена відповідальність означає, що саме виробники упаковки до продукції повинні забезпечувати збирання, сортування і повторне використання відходів. Щоб легше впоратися з новими вимогами, будуть розроблені правила щодо створення необхідної інфраструктури.

На думку міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, вистачить 5-7 років для того, щоб повністю "поставити на рейки" систему розширеної відповідальності виробника.

Які товари відносять то категорії 18+

Раніше ми розповідали, що називають товарами категорії 18+. Деякі заборонено продавати неповнолітнім, а якісь вироби дуже легко придбати підліткам, особливо через мережу Інтернет. Загалом йдеться про таку продукцію:

  • пиво (крім безалкогольного);
  • алкогольні та слабоалкогольні напої;
  • столові вина;
  • тютюнові вироби;
  • електронні сигарети;
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння;
  • інтимні товари різного призначення;
  • піротехнічні вироби та феєрверки;
  • медичні препарати, що містять наркотичні речовини та сильнодіючі складові.

Що стосується підакцизних товарів, то їх категорично заборонено продавати до повноліття. Звісно, хитрощами вдається купити необхідну продукцію, наприклад, попросивши дорослого допомогти на касі. Тоді як вироби різного інтимного призначення не мають подібного обмеження. В онлайн-магазинах достатньо погодитися з тим, що користувачу виповнилося 18 років, аби здійснити замовлення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які бізнеси має Нестор Шуфрич та як йому дістались статки. Також ми повідомляли, що платити податки доведеться по-новому і розповідали, які зміни можуть запровадити для ФОПів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.