Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працював, як проклятий? Які бізнеси має Нестор Шуфрич та як йому дістались статки

Розповідаємо про одного із найскандальніших українських політиків, якому вдалося збудувати справжню бізнес-імперію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нардеп від забороненої наразі в Україні партії Опозиційна платформа – За життя Нестор Шуфрич давно відомий своїми проросійськими поглядами. Він, наприклад, неодноразово публіічно заперечував, що Росія веде збройну агресію на Донбасі, переконуючи, що на цих землях відбувається громадянська війна. А ще він був представником Партії регіонів та власником серйозного бізнесу на якому заробляє досі..

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, як вдалося розбагатіти в Україні пов'язаному з РФ політику.

Бізнес Шуфрича

Сімейним бізнесом політик займається ще з часів Радянського Союзу. А ось у політиці він з'явився вже за часів Незалежності – у 1998 році він вперше потрапив у парламент.

Швидко знайшовши потрібні зв'язки Шуфрич вже у 2000-ні роки потрапив у великий газовий бізнес, ставши співвласником компанії "Нафтогазвидобування" — найбільшим приватним представником газовидобувному ринку України. Історія з цією компанією у Шуфрича тривала до 2017 року. Саме тоді її єдиним власником став олігарх Рінат Ахметов.

Станом на зараз, як свідчать дані реєстрів, Нестор Шуфрич володіє:

  • мисливським клубом Кремінка у Закарпатській області та вісьмома об’єктами нерухомості;
  • ТОВ Вітал плюс у Закарпатській області. Фірма спеціалізується на виробництві соків;
  • ТОВ Рейтинг, яка займається продажем автомобілів.

Втім, бізнес-імперія політика є набагато більшою. Адже за даними Youcontrol, компанії групи Шуфрича, які працюють у сфері паливно-енергетичного комплексу, нерухомості та будівництва, транспортних перевезень і сільського господарства, у більшості оформлені на представників родини та його помічників.

До прикладу, син Нестора Шуфрича Олександр за документами є власником ТОВ Укрекобілдінг, теж у Закарпатській області. Основний вид діяльності фірми – торгівля деревиною і будматеріалами.

Водночас у системі Youcontrol є відомості, які вказують, що батько Нестора Шуфрича — Іван — виступає власником заміського клубу верхової їзди Конюшня Бутенко. До комплексу входять земельні ділянки та нерухомість у Бориспільському районі Київської області.

А на багаторічного помічника Нестора Шуфрича В'ячеслава Черепаня взагалі оформлені низка компаній. Наприклад:

  • ПП Автодом (роздрібна торгівля пальним);
  • ТОВ Джей ен енерджі (виробництво електроенергії);
  • ТОВ Котедж холл (діяльність із підтримки театральних і концертних заходів);
  • ТОВ РГ газ трейд (розподілення газоподібного палива);
  • ТОВ Хантер клаб Україна (мисливство).

За підсумками 2020 року Нестор Шуфрич потрапив до рейтингу ТОП-10 депутатів, які задекларували найбільше готівки. Тоді лише готівки у гривнях у нього назбиралося 146,5 мільйона гривень.

Станом на 2023 рік перевірити фінансову ситуацію політика неможливо, адже через війну доступ до електронного декларування в Україні закрили.

Водночас ще раніше журналісти повідомляли, що сім'я Шуфрича володіє декількома розкішними маєтками та квартирами.

Шуфричу вручили підозру

Ми вже писали, що ранок 15 вересня 2023 року розпочався для Нестора Шуфрича не надто вдало, адже до його будинку навідалася СБУ. Як пояснив журналіст Юрій Бутусов, політика підозрюють у тому, що він був учасником російської шпигунської мережі та активно пропагував кремлівську пропаганду на російському та українському телебаченні. Тому Нестору Шуфричу інкримінують державну зраду.

Раніше ми розповідали про депутатів зрадників, які втекли з України напередодні повномасштабного вторгнення РФ. Також ми писали, чому найбільшого у світі виробника діамантів оголосили спонсором війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.