Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не лише інтимні іграшки: які товари відносять до 18+ і чи важко дітям їх купити

Розповідаємо, які товари не можна продавати неповнолітнім і які речі категорії 18+ легко купити навіть дітям

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі товари мають класифікацію 18+ і недоступні підліткам

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У час, коли дуже розвинена інтернет-торгівля, важливо контролювати продаж товарів категорії 18+. Адже дистанційно оформити замовлення в магазині може будь-хто, там не запитують паспортні дані, щоб впевнитися у віці. А продукцію, що класифікують як "річ для дорослих", взагалі відкрито реалізують навіть підліткам.

Сайт Pro Гроші розповідає, які товари належать до категорії 18+ та які підводні камені продажу існують в Україні.

Що називають товарами 18+

Існує не так багато предметів, які заборонено продавати неповнолітнім. Наприклад, у статті 153 Закону України "Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" йдеться про такі товари:

  • пиво (крім безалкогольного);
  • алкогольні та слабоалкогольні напої;
  • столові вина;
  • тютюнові вироби;
  • електронні сигарети;
  • рідини, що використовуються в електронних сигаретах;
  • пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.

Ці товари не можна продати особам до 18 років без винятків. У категорію продукції "лише для дорослих" також входять:

  • інтимні товари різного призначення;
  • піротехнічні вироби та феєрверки;
  • медичні препарати, що містять наркотичні речовини та сильнодіючі складові.

Але в реальності багато речей легко придбати, особливо якщо мова про інтернет-замовлення. Наприклад, алкоголь часто купують дистанційно, а потім відправляють до пункту видачі старшу людину. Нерідко підлітки домовляються з кур’єрами, які закривають очі на вік, хоча й ризикують віддавати товар поза нормами закону.

Що стосується предметів інтимного призначення, окремої заборони на продаж до 18 років немає. У законодавстві лише йдеться про відповідальність за демонстрування неповнолітнім порнографічних фото та відео чи різних видів сексуального насильства. На сайтах, де продають речі для інтимних забав, достатньо підтвердити, що відвідувачу виповнилося 18 років.

Повернення товару в магазин без чека

Раніше ми розповідали, що споживачам потрібно завжди брати в магазинах фіскальні чеки, аби мати змогу безперешкодно повернути товар за потреби. Але навіть без цього документу можна домогтися обміну, відшкодування чи повернення, особливо у разі неналежної якості придбаної речі.

Закон "Про захист прав споживачів" передбачає, що покупець має 14 календарних днів на те, щоб пред’явити продавцеві претензії щодо товару. Після завершення цього терміну магазин має повне право відмовити у поверненні чи інших вимогах споживача. Щоб домогтися свого, не маючи на руках чека, потрібно зберегти річ в ідеальному стані. Інакше її не приймуть назад, аргументуючи рішення пошкодженнями та слідами користування.

Прийшовши до магазину, треба попросити співробітника допомогти у складанні заяви на повернення. У документі зазвичай вказують назву торгової точки, реквізити продавця, відомості про покупця, опис товару, дату придбання, причини повернення, повну вартість, ставлять відмітку про втрату чека та підпис.

Якщо ж домовитися з адміністрацією закладу неможливо, єдиний варіант – звернутися до суду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що має бути вказано на товарі в супермаркеті. Також ми повідомляли про неякісний товар з магазину та розповідали, що можуть зробити покупці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.