Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Платити податки доведеться по-новому? Які зміни можуть запровадити для ФОПів

Уряд хоче трансформувати українську модель оподаткування, щоб зробити її більш прозорою, справедливою та відкритою

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть змінити модель оподаткування для ФОПів

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть запровадити іноземну модель оподаткування для бізнесу. Такий варіант розглядають у Міністерстві фінансів спільно з Міжнародним валютним фондом. Потреба у трансформації виникла з огляду на намагання великих підприємств уникати сплати податків завдяки наявності спрощеної системи.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його словами, від бізнесу та експертів часто надходять пропозиції запровадити європейське оподаткування. Вивчивши деякі приклади, найкращою назвали польську систему. Вона є близькою для України, оскільки розгалужує розміри податкового зобов’язання за видами діяльності.

"Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні. Наша задача – відмежувати малий бізнес від середнього і великого. Це основна проблема єдиного податку і системи оподаткування малого бізнесу", – зауважив Гетманцев.

Представники великого бізнесу часто використовують спрощену систему, аби уникнути значних сум податків. Тобто вони штучно "перетворюють себе" на малі підприємства, що говорить про відсутність справедливості та прозорості.

Водночас польська модель оподаткування ФОПів передбачає різні ставки залежно від виду діяльності. Наприклад, якщо підприємець займається виключно торгівлею, то повинен сплачувати податок 3%. Також низькими ставками оподатковуються виробничі процеси. Тоді як податки на послуги становлять від 12% до 20%.

Ще одна відмінність між системами – більший ліміт річного доходу за операціями. Для ФОПів на 3 групі він дорівнює 7,8 млн гривень, а в Польщі – 2 млн євро.

Що повинні встигнути ФОПи у вересні

Раніше ми розповідали, що підприємцям на 2 і 3 групах потрібно у вересні виконати кілька податкових зобов’язань. Інакше доведеться платити штрафи. Важливими справами цього місяця є:

  • встановлення реєстратора розрахункових операцій (за деякими винятками);
  • сплата єдиного соціального внеску (добровільно);
  • сплата єдиного податку для ФОПів 2 групи до 20 вересня;
  • подання заяви про оформлення податкових канікул (за потреби);
  • розрахунок нового річного ліміту доходу (для тих, хто працював у 2023 році на 2%).

Якщо підприємці, кому за законом обов’язково потрібно використовувати РРО під час здійснення діяльності, не встигнуть зареєструвати пристрій до 1 жовтня, їм загрожують чималі штрафи. За перше порушення треба заплатити 100% вартості товарів і послуг, проведених без РРО. За кожне наступне порушення – 150% від суми операцій.

Єдиний соціальний внесок залишається стандартним – 1 474 грн кожного місяця. Єдиний податок для ФОПів 2 групи – 1 340 грн незалежно від наявності прибутку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як відкрити ФОП у вересні та не помилитися з обраною групою. Також ми повідомляли, що деяким українцям виділять 100 000 грн допомоги й розповідали, хто зможе отримати такі гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.