Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадять акцизні марки нового зразка — про що треба знати

Розбиралися, коли припинять продаж старих акцизних марок та до якого часу вони мають бути знищені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 липня зміниться акцизне маркування тютюну та алкоголю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів змінить акцизне маркування тютюну та алкоголю. Також змін зазнають акцизи цигарок та рідин, які використовуються в електронних сигаретах.

Відповідну постанову Кабінету міністрів № 618 було ухвалено 19 червня.

Про ще йдеться в документі

Законопроєкт затверджує нові зразки марок акцизного податку для:

  • алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва;
  • тютюнових виробів і тютюновмісних виробів для електричного нагріву за допомогою підігрівача з електронним керуванням;
  • рідин, що використовуються в електронних сигаретах вітчизняного та імпортного виробництва.

Забезпечити виготовлення та продаж із 25 серпня акцизних марок нового зразка для зазначеної продукції Кабмін доручив Державній податковій службі.

Коли знищать старі акцизні марки

Продаж акцизних марок старого зразка припиняється з 1 вересня, а до 31 січня 2024 року вони мають бути знищені.

Державному підприємству "Поліграфічний комбінат України з виготовлення цінних паперів" доручено забезпечити до 31 січня 2024 року виготовлення, безоплатний обмін і доставку продавцю марок акцизного податку нового зразка. Підприємство також зобов’язали до 31 січня знищити повернуті марки акцизного податку попереднього зразка.

Кабмін також зобов’язав Поліграфкомбінат Україна передбачити в бюджеті на 2024 рік видатки, пов’язані зі знищенням марок акцизного податку старих зразків і виготовленням, безоплатним обміном і доставкою продавцю марок акцизного податку нового зразка.

Постанова Кабміну набуде чинності 1 липня 2023 року.

Акциз на солодкі газовані води

Як раніше зазначав сайт Pro Гроші, в Україні планують встановити акцизний податок на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та ароматизаторів. Стало відомо, скільки доведеться платити у разі прийняття законопроєктів.

Зміни до Податкового кодексу та спрямованість виручених коштів регламентують проєкти закону № 9032-1 й № 9033-1. Передбачається, що з 1 літра напою вираховуватимуть акцизний збір у розмірі 0,1 євро (4 грн). Це мінімальна сума, враховуючи ціну на мінеральні та газовані води. Зокрема, порівнюючи податкові ставки з країнами Європи, то в Польщі збір становить 0,19 євро, у Бельгії – 0,53 євро.

Як уточнив голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, виручені кошти матимуть практичну реалізацію. Половину спрямовуватимуть на підтримку програм профілактики та лікування захворювань, що виникають внаслідок надмірного споживання напоїв. Інші 50% підуть на програму, ініційовану першою леді Оленою Зеленською, щодо модернізації дитячого харчування в закладах освіти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні оновлять маркування упаковок сигарет і розповідав, як вони виглядатимуть. Також ми повідомляли, що автоматичний податковий обмін може залишити деяких українців без виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.