Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні оновлять маркування упаковок сигарет – як вони виглядатимуть (фото)

В рамках конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну в Україні скоро оновлять маркування сигарет

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Скоро упаковки сигарет виглядатимуть інакше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На шляху до вступу в ЄС Україна має здійснити імплементацію директиви Єврокомісії 40/2014 щодо контролю над тютюном. Тож Міністерство охорони здоров’я невдовзі планує оновити маркування упаковок з цигарками.

Про це повідомили на офіційному сайті МОЗ України.

З 2006 року Україна стабільно курсує шляхом боротьби з тютюнопалінням. Як зауважив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін, у період з 2008 по 2020 рік вдалося знизити попит на куріння серед підлітків і дорослих на 36%. Вагомими позитивними зрушеннями, які допомагають дотримуватися вимог конвенції, стали коригування податків на тютюнові вироби, заборона паління у громадських місцях, обмеження реклами тощо.

Аби надалі тримати планку, попри повномасштабну війну, МОЗ має намір змінити маркування на пачках. Для цього провели аналіз графічних наборів медичних попереджень (текстових та ілюстративних) у прогресивних державах та відібрали варіанти, які продемонструвати найкращу ефективність.

"За підсумком – до фінального варіанту було включено графічні набори з таких країн: Канада, Австралія і Таїланд, а також двох неурядових організацій: "Vital strategy" та "Діти, вільні від тютюну". Маємо необхідну кількість варіантів маркування пачок і затвердимо їх найближчим часом", – зауважив Ігор Кузін.

Отже, скоро на упаковках українці бачитимуть досить страшні картинки й читатимуть великі текстові попередження про шкоду сигарет. Для порівняння, у Канаді, Австралії, Таїланді продукція на полицях виглядає так:

Цигарки в Австралії | Фото: Tobaccolabels.ca
Цигарки в Канаді | Фото: Tobaccolabels.ca
Цигарки в Таїланді | Фото: Tobaccolabels.ca

Цигарки в Австралії

Фото: Tobaccolabels.ca

Цигарки в Канаді

Фото: Tobaccolabels.ca

Цигарки в Таїланді

Фото: Tobaccolabels.ca

Регулювання реклами сигарет

За уточненням МОЗ, без вирішення стоїть питання реклами так званої тютюнової викладки, тобто в точках продажу на вулицях і громадських місцях. На стендах досі демонструють весь асортимент товарів, що йде в розріз із намаганням зменшити попит на куріння серед підлітків, які чи не на кожному кроці бачать рекламу упаковок. Заступник міністра повідомив: споживання серед дітей віком 13-15 років становить 18,2%, що досить вагомий показник.

Нагадаємо, що вже з липня поточного року в Україні набуде чинності заборона рекламувати електронні сигарети та прилади для нагрівання тютюну. Адже їх прирівняли до звичайних цигарок, отже розповсюджуються всі законодавчі норми.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що літо змінить ціни на деякі продукти та розповідав, до чого готуватися українцям. Також ми повідомляли, чому депутати хочуть заборонити тему війни у рекламі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.