Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть ввести акциз на газовані напої: скільки доведеться заплатити

Розмір акцизного збору буде мінімальним, але допоможе значно збільшити бюджетні надходження

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Який акцизний збір планують встановити на газовану воду

Фото: Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують встановити акцизний податок на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та ароматизаторів. Стало відомо, скільки доведеться платити у разі прийняття законопроєктів.

Деталі зазначені на сайті Верховної Ради.

Зміни до Податкового кодексу та спрямованість виручених коштів регламентують проєкти закону № 9032-1 й № 9033-1. Передбачається, що з 1 літра напою вираховуватимуть акцизний збір у розмірі 0,1 євро (4 грн). Це мінімальна сума, враховуючи ціну на мінеральні та газовані води. Зокрема порівнюючи податкові ставки з країнами Європи, то в Польщі збір становить 0,19 євро, у Бельгії – 0,53 євро.

Як уточнив голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький, виручені кошти матимуть практичну реалізацію. Половину спрямовуватимуть на підтримку програм профілактики та лікування захворювань, що виникають внаслідок надмірного споживання напоїв. Інші 50% підуть на програму, ініційовану першою леді Оленою Зеленською, щодо модернізації дитячого харчування в закладах освіти.

Принципові аспекти реалізації

Як зауважив Михайло Радуцький, "введення акцизного податку на солодкі газовані напої – це узгоджена позиція команди Президента". Вона буде реалізована, інше питання – якими механізмами. Але існують деякі принципові аспекти питання, які не зміняться попри пошуки необхідних механізмів запровадження акцизного податку.

Перше – деякі виробники продовжують працювати в Росії, що неприпустимо, сплачуючи податки та фінансуючи війну в Україні. З цим доведеться боротися, адже компанії давно мали визначитися, на чий бік стати – всього цивілізованого світу чи країни-агресорки.

Друге – існують позитивні світові приклади введення акцизу. Наприклад, у Мексиці вдалося зменшити на 39% кількість дітей, які страждають від ожиріння. А виробники у Великобританії урізали частку цукру в напоях наполовину, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету. Плюс є приклади держав, де акциз скорочував чисельність хворих на діабет і серцево-судинні захворювання.

Нарешті третій аспект – власне сума податку. Вона залишиться намінімальному рівні, що не сильно нашкодить компаніям, але залучатиме додатково 6 млрд грн до бюджету НСЗУ. Ці кошти потенційно підуть на лікування хвороб і здорове харчування у школах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні оновлять маркування упаковок сигарет і розповідав, як вони виглядатимуть. Також ми повідомляли, що автоматичний податковий обмін може залишити деяких українців без виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.