Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Автоматичний податковий обмін може залишити деяких українців без виплат: що зміниться

Розповідаємо, навіщо потрібен обмін податковою інформацією та як він вплине на наших громадян за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що може вплинути на скасування виплат для українців за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У березні був ухвалений законопроєкт, який передбачає запровадження автоматичного обміну фінансовою інформацією між країнами ЄС та України. Після цього для деяких українців за кордоном можуть відбутися певні зміни.

Про це повідомляє видання Фокус.

Для чого потрібен автоматичний обмін податковою інформацією

Насамперед це потрібно для того, аби бачити прозорість доходів українців, які оформили виплати в одній з країн ЄС. За словами керуючої партнерки юридичної компанії GLS Ольги Черевко, якщо наші громадяни виїхали за кордон та отримали певний статус, то вони автоматично стають податковими резидентами в інших країнах.

Якщо після запровадження такого обміну іноземна податкова отримає інформацію про доходи громадянина, які він отримує на рахунки в українських банках, це може вплинути на їхні соціальні виплати за кордоном.

Відомо, що соціальна допомога виплачується лише тоді, коли особи не мають додаткових доходів. Якщо українці знаходяться за кордоном, але отримують доходи, що перевищують розмір соціальних виплат, то вони не мають права їх отримувати.

"У разі викриття прихованих доходів українцям може загрожувати повернення отриманих виплат з можливими санкціями. А також можуть застосовуватися суттєві штрафи та кримінальна відповідальність у разі викриття незадекларованих доходів в країнах ЄС", – зазначила юристка.

Згідно із законопроєктом №8131, такий обмін податковою інформацією має бути запроваджено вже у липні 2023 року, а перший обмін здійснюватиметься на початку 2024-го за весь попередній рік.

Хто з українців може не декларувати доходи, отримані за кордоном

За словами очільника парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, не всі українці, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року, повинні подавати декларацію про отримані в іншій державі доходи.

Йдеться про податкового резидента України, який живе в іншій країні. Таке резидентство визначається за наступними критеріями:

  • місце проживання;
  • постійне місце проживання;
  • центр життєвих інтересів;
  • проживання за кордоном понад 183 дні.

Раніше ми розповідали, хто з українців може не сплачувати податок на нерухомість. Також ми писали про топ-5 найчастіших помилок у податковій звітності.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.