Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кабмін переглянув розмір плати за акцизні марки – що буде з цінами на алкоголь та сигарети

З'ясовували, через що уряд змушений був підвищити вартість марки акцизного податку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд вдосконалив акцизний податок на алкогольні напої та тютюнові вироби, встановивши нові ціни на акцизні марки.

Про це повідомляє Міністерство фінансів.

"Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах", - йдеться в повідомленні.

Яка мета нових цін на акцизи

Мета – перегляд розміру плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів, а також рідин, які використовують в електронних сигаретах для покриття виплат на виробництво, зберігання та реалізацію.

Яка нова вартість акцизу

  • для алкогольних напоїв – близько 35 коп. (тобто вартість марки збільшилась лише на 16 копійок проти діючого розміру плати),
  • для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) – близько 16 коп. (вартість марки збільшиться на 7 копійок до діючого розміру плати).

Вартість марки акцизного податку не змінювалась із 2014 року.

У чому причина подорожчання

У Мінфіні посилаються на дані підприємства-виробника про складові собівартості виготовлення марок акцизного податку. Отже, зросли наступні показники:

  • збільшення у 2023 році вартості захищеного паперу у 2,1 раза порівняно з 2022 роком;
  • зростання у 2023 році вартості виготовлення Банкнотно-монетним двором Національного банку України інтагліо-форм на 56%;
  • збільшення цін на енергоносії та використання альтернативних джерел;
  • збільшення складності та вартості логістичних операцій, послуг з технічного обслуговування, ремонту обладнання іноземного виробництва та іншого.

Як змінились ціни на алкоголь в лютому

Як зазначав сайт Pro Гроші, в лютому 2023 року дещо підскочили ціни на алкогольні напої – вино, горілку та пиво.

Що з цінниками на вино

Відомо, що в лютому вартість вина торгової марки "Vardiani Піросмані червоне" зросли з 104,93 до 105,27 грн за 750 мл. Цінник на нього коливається від 98,90 грн (Ашан) до 111,00 грн (Варус).

Яка вартість горілки

На кілька гривень подорожчала і горілка торгової марки "Хлібний Дар класична" – з 113,42 до 115,11 грн за 500 мл. Її вартість у лютому стартувала від 106,00 грн (Ашан) та досягає 128,42 грн (Метро).

Що з цінами на пиво

Також підскочили ціни на пиво "Львівське світле" з 22,94 до 23,07 грн за пів літру – цінник на нього коливається від 19,40 грн (МегаМаркет) до 24,90 грн (Ашан і Варус). Водночас, "Чернігівське світле" також підскочило у ціні на кілька копійок, сягнувши 26,71 грн за 500 мл.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.