Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні оновили процедуру банкрутства під час війни – що змінилось для бізнесу

Проєкт розробили через низку певних факторів для зменшення неузгоджень та недоліків

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Чимало організацій стали неплатоспроможними

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо застосування процедур банкрутства у період дії воєнного стану. Все через те, що під час війни було знищено велику кількість майна суб’єктів господарювання, а тому вони не можуть вести господарську діяльність й виконувати певні зобов’язання.

Про це йдеться в проєкті №7442.

Документом встановлено:

  • на період дії воєнного стану та протягом шести місяців з дня його скасування збори та комітет кредиторів можуть проводитися дистанційно, а господарський суд зможе продовжувати строки проведення засідань;

  • пропонується зупиняти нарахування відсотків на зобов’язання боржника перед кредиторами, які реструктуризовані згідно з планом санації чи плану реструктуризації боргів;

  • справу про банкрутство (неплатоспроможність), коли неплатоспроможність зумовлена бойовими діями, може бути відкрито за заявою боржника без виплати авансової винагороди арбітражному керуючому на депозитний рахунок суду.

Обґрунтування закону

Через повномасштабне вторгнення чимало суб’єктів стали неплатоспроможними.

"Так чи інакше переважна більшість суб’єктів господарювання України зазнала наслідків повномасштабної збройної агресії РФ. Крім того, від наслідків здійснення повномасштабної збройної агресії РФ також потерпіли фізичні особи", – йдеться в документі.

Проєкт розроблений для спрощення доступу до процедури банкрутства і підвищення ефективності його застосування в умовах воєнного та післявоєнного стану. Це усуне чимало неузгоджень та недоліків.

Українці масово відкривають власні бізнеси

Згідно з даними Opendatabot, у 2023 році громадяни України зареєстрували близько 134 тисяч нових ФОПів. Це рекордний показник за останні 3 роки та дорівнює 70% від загальної чисельності підприємств, відкритих у 2022 році.

Лише в червні Україна поповнилася 31 тисячею нових фізичних осіб-підприємців. Востаннє схожа кількість була лише у червні та липні 2020 року. Серед найбільш популярних сфер діяльності:

  • роздрібна торгівля;
  • IT;
  • індивідуальні послуги.

Найбільше ФОПів відкрили, очікувано, у великих містах. У Києві зʼявилося 19 тисяч нових підприємців, Дніпропетровська область поповнилася на 12 тисяч бізнесменів.

У Львівській області стало на 10 тисяч бізнесів більше. Низькі показники зафіксували в регіонах, частково чи повністю окупованих, і на територіях активних або можливих бойових дій. Більше – тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні остаточно вирішили подальшу долю Альфа-Банку. Також ми повідомляли, що депутатам і суддям можуть "обрізати" джерела доходу та розповідали, що хочуть заборонити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.