Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Депутатам і суддям можуть "обрізати" джерела доходу – що хочуть заборонити

Українським топпосадовцям хочуть заборонити брати участь у наглядових радах підприємств і заробляти приватним бізнесом

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Депутатам хочуть заборонити додатковий заробіток на бізнесах

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №9457, який пропонує внести зміни до ЗУ "Про запобігання корупції". Документ передбачає заборону народним депутатам, суддям і топчиновникам займатися приватним бізнесом і бути у складі наглядових рад підприємств.

Законопроєкт опублікували на офіційному сайті ВР.

В Україні існує правова норма, яка забороняє нардепам і суддям займатися різними видати діяльності, спрямованими на отримання додаткового заробітку. Адже займані посади можуть слугувати інструментом для лобіювання інтересів компанії та приносити матеріальну вигоду.

Водночас норми, визначенні в законі "Про запобігання корупції", не діють на практиці. Державні службовці нехтують зобов’язанням відмовитися від приватного бізнесу, а колеги закривають очі на порушення, оскільки самі мають додаткові шляхи заробітку.

Тож автори законопроєкту пропонують змінити правові норми, щоб змусити високопосадовців покинути підприємницьку діяльність. Зазначається, що у разі відмови народних депутатів, суддів та інших чиновників вийти зі складу наглядових рад або закрити власний бізнес, їх відсторонять від виконання посадових обов’язків і припинять нараховувати заробітну плату.

Вони не зможуть брати участь у прийнятті рішень та іншій діяльності, поки не позбудуться додаткових джерел доходу. Це легко проконтролювати, хоч не виключено, що посадовці знайдуть обхідні шляхи, наприклад, перепишуть бізнес на дружину, дітей, батьків тощо.

Але якщо з’ясуються фіктивні дії, то рішення, ухвалені держслужбовцем на роботі, можуть оскаржити в суді.

Надбавки державним службовцям

Народні депутати запропонували збільшити виплати працівникам деяких професій. Йдеться про прокурорів, які виконують посадові обов’язки у небезпечних зонах – районах проведення бойових дій. Їм хочуть встановити більші надбавки та одноразову грошову допомогу, а саме:

  • виплати в розмірі 50% окладу за безпосередню участь у проведенні слідчих чи інших процесуальних дій у кримінальних провадженнях;
  • право на одноразову фінансову підтримку в разі загибелі (смерті), інвалідності чи втрати працездатності без встановлення інвалідності.

Ініціатива окреслена в законопроєкті №9380, який внесли до ознайомлення 12 червня 2023 року. Що цікаво, у разі ухвалення дія розповсюджуватиметься на всіх прокурорів, які працювали в небезпечних зонах після 24 лютого 2022 року. Тобто закон матиме зворотний ефект.

Як йдеться у пояснювальній записці, не можна нівелювати значний вклад представників професії, адже вони на рівні з рятувальниками від початку повномасштабного вторгнення виконують покладені на них завдання на територіях активних бойових дій, що несе загрозу життю та здоров’ю.

Раніше сайт Pro Гроші писав про нову фінансову допомогу для бізнесу та розповідав, кому можуть виділити до 150 тисяч доларів. Також ми повідомляли, що Зеленський підписав закон про відпустки й виплати військовим.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.