Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Питання часу? В Україні остаточно вирішили подальшу долю "Альфа-Банку"

Дізналися, що планує робити з системно важливим банком українська влада

Фото: УНІАН.  Колаж: Pro Гроші

В Україні завершують процес націоналізації Sense Bank

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні процес націоналізації Sense Bank (колишній Альфа-Банк) виходить на фінішну пряму. Плани будуть втілені вже у 2023 році. Очікується, що це станеться у середині місяця.

Як повідомляє агентство Bloomberg, на націоналізацію Sense Bank слід очікувати вже у середині липня.

Про це журналістам видання сказав український високопосадовець на умовах анонімності. Нагадаємо, що Sense Bank – це колишній "Альфа-Банк", який відмовився від старого бренду через його російське походження.

Що відбувається з "Альфа-Банком"

Наприкінці минулого року Рада національної безпеки та оборони України (РНБО) ухвалила пакет санкцій щодо російських бізнесменів. Серед них опинився й один із власників "Альфа-Банку" Михайло Фрідман.

Він та інші акціонери не змогли переконати українську владу у тому, що їхня колишня російська діяльність не завадить їм розвивати один із найбільших банків України. Тому націоналізація фінустанови була неминучою.

Міжвідомча група з питань реалізації державної санкційної політики, яку створили наприкінці минулого літа, щоби пришвидшити процес введення обмежень проти російських бізнесменів, ще тоді заявила про остаточне рішення стосовно одного з активів Фрідмана.

"Банк націоналізують, але державним він буде недовго. Для нього вже шукають інвестора", – підкреслив представник МРГ.

Хто із бенефіціарів Сенс Банку під санкціями РНБО

  • Андрій Косогов (40,96%),
  • Михайло Фрідман (32,86%),
  • Петро Авен (12,40%).

Вони передали свої акції "Альфа-Банку" в управління незалежної довіреної особи Сімеона Дянкова. Раніше ці ж люди хотіли продати намагалися домовитися про продаж Sense Bank, але НБУ заблокував таку можливість.

Що з іншими активами Фрідмана в Україні

Восени 2022 року були арештовані корпоративні права холдингу IDS Ukraine, до якого входить, зокрема, Моршинський завод мінеральних вод "Оскар". Останнім неофіційно керував саме росіянин Михайло Фрідман.

Згодом стало відомо, що корпоративні права холдингу IDS Ukrainе перебуватимуть під контролем фірми "Карпатські мінеральні води".

Раніше ми розповідали про бізнес, який досі має зв'язки з Росією. Також ми писали, що сталося з один із найбільших ТРЦ у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.