Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям збільшили фінансову допомогу на бізнес – які суми можна отримати

Ще більше малих і середніх бізнесів можуть розраховувати на участь у програмі фінансової підтримки

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Більше українців зможуть отримати гранти на розвиток свого бізнесу

Фото: Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Програма USAID "Конкурентоспроможна економіка України" виділила більше грантових коштів учасникам. Тепер обсяг грошового забезпечення становить 92 млн грн, отже взяти участь у програмі може більша кількість підприємців, які підходять під категорії.

Про це повідомили на "Дія.Бізнес".

Раніше в загальному на реалізацію завдань програми виділили 36 млн грн, що тримало в рамках конкурсну комісію, яка відбирала переможців серед усіх поданих заявок. Тепер фінансування гранту підтримки безперервності та відновлення бізнесу становить 92 млн грн, отже ще більше підприємців матимуть змогу отримати кошти.

У рамках програми передбачається надання близько 120 грантів. Обсяг кожного варіюватиметься від 600 000 грн до 1 200 000 грн. Кошти можна витратити на різні цілі, зокрема:

  • розробку продукту та інновації;
  • створення або відновлення ланцюгів постачання;
  • підготовку співробітників, навчання, найм потрібних фахівців;
  • просування на внутрішньому та зовнішньому ринках;
  • посилення конкурентоспроможності бізнесу;
  • покращення онлайн-маркетингу.

Претендувати на грантові виплати можуть не всі представники бізнес-сектору. Підприємства повинні працювати у сферах інформаційних технологій, інжинірингу, виробництва, послуг, креативних індустрій.

Але програма відкрита для інших секторів, якщо бізнес відповідає критеріям і потребує фінансової допомоги для оптимізації виробничих процесів, розбудови, посилення цифрових і торгових можливостей тощо.

Прийом заявок триватиме до 24 липня поточного року.

Українці масово відкривають власні бізнеси

Згідно з даними Opendatabot, у 2023 році громадяни України зареєстрували близько 134 тисяч нових ФОПів. Це рекордний показник за останні 3 роки та дорівнює 70% від загальної чисельності підприємств, відкритих у 2022 році.

Лише в червні Україна поповнилася 31 тисячею нових фізичних осіб-підприємців. Востаннє наближену кількість реєстрували у червні та липні 2020 року. Серед найбільш популярних сфер діяльності – роздрібна торгівля, IT, індивідуальні послуги.

Найбільше ФОПів відкрили, очікувано, у великих містах. Київ став домівкою для 19 тисяч нових підприємців, Дніпропетровська область поповнилася на 12 тисяч. У Львівській області стало на 10 тисяч бізнесів більше. Низькі показники зафіксували в регіонах, частково чи повністю окупованих, і на територіях активних або можливих бойових дій.

У 2023 році українці почали активніше відкривати ФОП | Фото: Опендатабот
У першій половині 2023 року українці найчастіше відкривали ФОП у сфері роздрібної торгівлі | Фото: Опендатабот
Найбільше нових ФОПів було зареєстровано у Києві | Фото: Опендатабот

У 2023 році українці почали активніше відкривати ФОП

Фото: Опендатабот

У першій половині 2023 року українці найчастіше відкривали ФОП у сфері роздрібної торгівлі

Фото: Опендатабот

Найбільше нових ФОПів було зареєстровано у Києві

Фото: Опендатабот

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні остаточно вирішили подальшу долю Альфа-Банку. Також ми повідомляли, що депутатам і суддям можуть "обрізати" джерела доходу та розповідали, що хочуть заборонити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.