Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці про це точно не знають: як роботодавці можуть легко позбутися працівника

Пояснюємо, про що варто знати українцям перед тим, як влаштовуватися на нову роботу та чому слід уважно читати документи

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавці моужть переводити праівників на іншу роботу без їхньої згоди

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавцям в Україні дозволяється переводити працівника на іншу роботу, навіть якщо відповідна умова не вказана у трудовому договорі. При цьому перевід відбувається без згоди працівника.

Відповідна норма прописана у частині 1 статті 3 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

Втім, надавати іншу роботу можна лише за деяких умов. А саме:

  • нова сфера діяльності не протипоказана працівникові за станом здоров’я;
  • переведення має відбуватися лише для виконання робіт, спрямованих на відвернення або ліквідацію наслідків бойових дій, а також інших обставин, що загрожують або можуть загрожувати життю чи звичним життєвим умовам людей;
  • забороняється переведення в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії (для переведення в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії, необхідно отримати згоду самого працівника;
  • ▪️оплата праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати на попередній роботі.

Чи можна працювати на двох роботах одночасно

Таке право кожному українцю надає Конституція нашої країни. Зокрема, у документі є стаття 43, у які закріплено право українців заробляти на життя працею, яку людина сама обирає та на яку вільно погоджується.

Більше того у частині 2 статті 21 Кодексу законів про працю України (КЗпП) мовиться, що працівник може укладати трудовий договір на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах або організаціях.

Яка середня зарплата в Україні

Ми вже розповідали, що з початку повномасштабної війни зарплати українців зросли в середньому на 10%. Тобто, раніше громадянам у середньому платили близько 15 тисяч гривень, то зараз – 16 500 грн.

Найбільше підвищення середніх зарплат зафіксували на Закарпатті – там виплати зросли на 23%. У Волинській та Рівненській областях зарплати зросли на 18%.

Також суттєве підвищення відчули жителі Івано-Франківської, Тернопільської, Житомирської, Вінницької та Хмельницької областей, у них заробіток зрів в середньому на 17%.

Раніше ми писали, на які професії буде значний попит після війни. Також ми пояснювали, у чому полягає робота таємного покупця.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.