Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці активно збувають бізнес: що намагаються продати, а що купити

Бізнес, який продають, і яких хочуть купувати, відрізняється, як і статистика активності людей по регіонах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чим прагнуть займатися українці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни в Україні люди продовжують і продавати, і купувати, і створювати бізнеси. Попит є на різні сфери, і якщо порівняти з пандемічним 2020 роком, то за пів року воєнного стану торгували бізнесом "під ключ" уп'ятеро більше.

Що українці збувають, а що активно купують? Про це йдеться у новій аналітиці від OLX.

Що пропонують

За останні 6 місяців на сайті в розділі "Бізнес та послуги" найбільше пропонували для купівлі такі бізнеси:

  • магазини (7 124 оголошення);
  • кав'ярні (3 739 оголошення);
  • сайти (2 168 оголошень);
  • кафе (1 268 оголошень);
  • франшизи (1 237 оголошень).

У березні найбільше пропонувалися сайти та магазини. У травні-червні фокус змістився на кафе і франшизи, тоді як у серпні – на кав'ярні. А от найменше пропонують для продажу зоомагазини і квітковий бізнес.

"До слова, у пандемічних 2020-2021 роках пропозиції щодо продажу готового бізнесу були схожими. Тоді найбільше оголошень було з продажу кав'ярні, інтернет-магазину, Instagram-сторінки та франшизи", – ідеться в дослідженні.

Який бізнес купують

Бажання і запити українців відрізнялися протягом цих пів року залежно від того, якими були пропозиції на ринку. Наприклад, від березня до серпня найчастіше люди хотіли купити кав'ярню та бар. Згідно зі статистикою, на одне таке оголошення було по 13 відгуків. По 12 відгуків зафіксували на оголошення про продаж фургонів, які обладнані під приготування вуличної їжі. Точно такий самий інтерес був і до купівлі YouTube-каналу.

Дані продажів-купівлі відрізняються і залежно від регіону країни.

"За даними OLX, найчастіше пропонували готовий бізнес на Київщині – майже 54 тис. оголошень за пів року війни. На Дніпропетровщині та Одещині цей показник був дещо нижчим – 17,5 та 13,7 тис. відповідно. Майже однакову кількість бізнесів хотіли продати у Львівській та Харківській областях – по 10 тис. оголошень", – ідеться в дослідженні.

При цьому найактивніші покупці – у Черкаській, Київській та Чернігівській областях. Майже такий самий активний попит був у Кіровоградській та Івано-Франківській областях.

Які помилки роблять при створенні бізнесу

Раніше редакція Pro Гроші поспілкувалася з юристом та підприємцями, щоб дізнатися, які основні помилки трапляються під час створення ФОПу.

Процес реєстрації нового бізнесу досить простий, зважаючи на те, що фізично ходити нікуди не потрібно, і все відбувається в онлайні, зокрема на порталі "Дія". Проте навіть у найпростіших процесах є нюанси, і багато українців стикаються з проблемами. Читайте про досвід ФОПів та поради експерта, як уникнути помилок.

Також ми розповідали, як новий розмір мінімальної зарплати вплине на бізнес і що таке подвійне оподаткування, і чому про це слід хвилюватися не тільки підприємцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.