Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці активно реєструють новий бізнес: чим вигідно займатися навіть під час війни

Розповідаємо, який малий бізнес найбільш прибутковий і що треба знати для його успішного запуску

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Навіть під час війни кількість нових підприємств активно зростає

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку воєнного стану в Україні певний час був закритий Єдиний державний реєстр, і відповідно реєструвати нові бізнеси було неможливо. Але після 6 місяців повномасштабної війни щодня стає все більше підприємців.

Ми з'ясували, які справи зараз можуть бути дуже вигідними, чим прагнуть займатися люди і що для цього потрібно.

Оригінальна ідея не завжди робить бізнес прибутковим

Щоб справа почала приносити гроші і стала успішною, потрібно правильно організувати процес. Не завжди вдається вигадати таке, чим ніхто й ніколи ще не займався, і більшість насправді заробляють на тому ж, що й усі інші. Справа лише в правильному підході.

Зокрема, підприємцям незалежно від ідеї для бізнесу потрібно дотримуватися таких правил:

  • проаналізувати ринок та скласти бізнес-план, а не орієнтуватись на власні відчуття та знання;
  • обрати не лише заняття, яке подобається, а і яке було б корисним і затребуваним для потенційного клієнта;
  • розвивати себе як професіонала і адекватно оцінювати строки і можливості, а не намагатися зібрати якомога більше грошей у перші ж місяці.

Загалом існує 5 загальноприйнятих критеріїв, які визначають бізнес як прибутковий:

  1. Вкладені кошти повертаються за короткий проміжок часу – швидка окупність.
  2. Потенційні покупці потребують пропонованої послуги або продукції.
  3. Цільова аудиторія доступна.
  4. Низька собівартість товару, якщо мова йде про торговельну комерцію.
  5. Висока фондовіддача – показник, який характеризує ефективність використання засобів праці.

Який бізнес відкривають українці під час війни

За даними Опендатабот, за період повномасштабної війни з РФ в Україні відкрилося 150 тис. нових бізнесів (132 тис. ФОПів та понад 14 тис. юридичних осіб).

Так, з лютого 2022 року картина щодо напрямків діяльності змінилась. Найбільше ФОПів реєструють у сфері роздрібної та оптової торгівлі. Такий бізнес потрібен в будь-які часи, і попит на продукти, одяг, господарські товари тощо ніколи не спадає.

Це стосується й інші послуг. Наприклад, за період великої війни багато українців відкрили бізнес у таких сферах:

  • транспорт;
  • забезпечення стравами і напоями;
  • індивідуальні послуги.

Наприклад, людям щодня потрібен хліб та хлібобулочні вироби. Щоб відкрити пекарню, потрібні нескладні технології і певне обладнання. На "Дія.Бізнес" зазначають, що аби запустити пекарню, потрібні піч, спеціальна шафа, тістоділитель, машина для замісу тіста, тістозакаточна або тістоформуюча машина, стелажі для зберігання готового хлібу, форми для випічки, ваги та інший інвентар.

Для старту орієнтовна сума інвестицій складе від 20 тис. доларів (близько 700 тис. грн). Для відкриття кафе чи ресторану орієнтовно потрібно від 30 тис. доларів (близько 1,1 млн грн).

Під час війни і по її завершенню затребуваними є і будуть послуги лікарів та психологів. І за оцінками на відкриття кабінету психолога можна витратити до 100 тис. грн, або ж навіть менше, залежно від того, де і в яких умовах орендувати чи купити (або ж навіть мати власне) приміщення.

Також фахівці вважають дуже вигідними перукарні, масажні кабінети, послуги манікюру, а також ремонти будь-чого.

Врешті дуже багато ФОПів відкривають у сфері комп'ютерного програмування. Pro Гроші вже розповідали, що сфера IT найменше відчула наслідки війни. Зараз цей ринок розвивається і все більше нових компаній і фахівці потрібні. Тому і бізнес, пов'язаний з IT може швидко стати успішним і приносити прибуток.

Врешті, всі ці ідеї вигідні і привабливі, вони досить швидко можуть стати стабільним бізнесом. Але все залежить від підприємця, який має правильно оцінити ринок, визначити затребувану в його умовах сферу і вкладати багато сил і ресурсів у свою справу.

Раніше Pro Гроші поспілкувалися з тими, хто нещодавно створив ФОП, а також з юристом, які розповіли про основні проблеми, які виникають в людей під час процедури реєстрації. Читайте наш матеріал, які проблеми найчастіше виникають у підприємців і що з цим робити. Ми також писали про можливості для ветеранського бізнесу: як ветеранам отримати фінансову допомогу на власну справу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.