Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Створити ФОП і не збожеволіти: які проблеми найчастіше виникають у підприємців і що з цим робити

Зареєструвати ФОП можна за кілька хвилин у "Дії", але це не гарантує підприємцям-початківцям відсутність проблем

Фото: ДПСУ, "Дія", Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які проблеми часто виникають при реєстрації ФОП

Фото: ДПСУ, "Дія", Pexels. Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабної війни в Україні було зареєстровано 132 тис. нових ФОПів. Процес реєстрації нового бізнесу досить простий, зважаючи на те, що фізично ходити нікуди не потрібно, і все відбувається в онлайні. Проте навіть у найпростіших процесах є нюанси, і багато українців стикаються з проблемами.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з людьми, які нещодавно зареєстрували власні ФОПи, а також з молодшим юристом консорціуму Intecracy Group Андрієм Лащенко і дізналася, які проблеми виникають найчастіше, чому, і як їх вирішити.

Де довідки, які звіти і скільки податків

Отже, ФОП можна зареєструвати автоматично на порталі "Дія". Більшість даних підтягується з реєстрів, як от ідентифікаційний код, паспортні дані тощо, і заповнювати самостійно потрібно лише декілька полів. Проте автоматично не завжди означає коректно.

Пані Софія реєструвала свій ФОП у серпні. Все відбувалося за стандартною процедурою, але деякі дані виявилися застарілими. Як пояснила нам дівчина, раніше вона жила в Луганську, проте після початку війни з РФ у 2014 році вона переїхала. Та при реєстрації дані з Податкової служби були не оновлені, і все довелося виправляти вручну.

"Тому важливий момент – завжди треба перевіряти дані", – наголосила Софія.

Вона додала, що були й інші невеликі труднощі. Після реєстрації ФОП автоматично має з'явитися виписка з Єдиного державного реєстру, і інформація про це мала би приходити на електронну пошту. Але врешті виписку ФОПи повинні шукати в особистому кабінеті в "Дії", до чого не всі готові.

"Я не могла знайти виписку з ЄДР. Я очікувала, і так кругом зазначалося, що вона має прийти на електронну пошту. Але вона не прийшла, і я сама шукала", – розповіла дівчина.

Нам відомий і інший випадок, коли виписка з ЄДР взагалі не з'являлася тривалий час. Для остаточного завершення створення ФОПу потрібен цей документ, але у деяких людей він не приходив ні на пошту, ні в "Дію". Як виявилося, системи реєстрів дуже часто "зависають": ФОП реєструється і його можна перевірити, але через певні технічні проблеми виписка не може сформуватися, і тому деякі підприємці змушені чекати, доки все налагодиться.

Проблеми бувають і на раніших етапах. Наприклад, обов'язково підприємець має обрати систему оподаткування (загальну або спрощену). Пан Олександр, реєструючи свій ФОП, мав на меті працювати за спрощеною системою, але у формі для реєстрації рядок з такою можливістю був неактивний.

За правилами, у Олександра було ще 10 днів для того, аби перейти на спрощену систему. Але він не знав про це, і тому його перехід відбудеться вже в жовтні, з початку нового кварталу. А протягом цього часу він змушений буде платити податки за набагато вищими відсотками.

"Мені довелося звернутися за допомогою до фахівця, щоб він пояснив мені тонкощі цієї системи. Бо воно все дуже складне для розуміння непідготовленій людині. Проблема в тому, що дуже багато незрозумілих речей написано, і багато незрозумілих форм, і де їх брати, де їх використовувати. Немає одного місця, де я можу взяти інформацію стосовно податку, наприклад. Мені треба просто наймати людину, яка проведе базовий курс", – пояснив чоловік.

Власне про це каже і юрист Андрій Лащенко. Він зазначив, що часто помилки виникають з двох причин: через необізнаність людей або помилки держави. Але держава, за його словами, вже максимально спростила процедуру, а тому більшість проблем виникає саме через незнання або неуважність. Так, є 3 помилки, які люди дуже часто роблять, і які можуть бути великою проблемою при веденні ФОПу.

З чим найчастіше помиляються українці

Отже, перше – це неправильно обраний КВЕД. Експерт наголошує, що перед створенням ФОПу треба чітко визначитися із видом діяльності і для цього є спеціальна класифікація. Власне вид економічної діяльності прямо впливає як на обрання групи ФОП (І-IV), так і системи оподаткування (загальна чи спрощена).

"Особливо чутливо це для ФОП спрощеної системи оподаткування – приміром, у разі здійснення незареєстрованих видів діяльності (КВЕДів), або діяльності, яка не дає права перебувати на спрощеній системі, ФОП зобов'язаний відмовитись від спрощеної системи оподаткування та перейти на загальну (що збільшує як податкове навантаження – доведеться сплачувати 41,5% зборів та платежів від доходу, так і введення бухгалтерського обліку)", – пояснив Лащенко.

Друга пов'язана з цим помилка – неправильно обрана система оподаткування. Під час воєнного стану в Україні підприємці можуть перейти на спрощену систему оподаткування, сплачувати єдиний податок у обсязі 2% від доходу, а також не сплачувати ЄСВ.

"Є проблема, що люди не зовсім розуміють, як працює система з 2%. Тобто, особа реєструє ФОП і вона одразу собі думає: "ну я на спрощеній системі, значить у мене 2%". Ні, це так не працює. Потрібно спочатку зареєструвати ФОП, обрати спрощену систему, і потім окремо подати через електронний кабінет або фізично в податкову заяву про перехід на 2%", – пояснив юрист.

Врешті третя проблема – деякі люди можуть не до кінця довести процес оформлення ФОП. Подати заявку – це лише засвідчити державі, що ми хочемо вести підприємницьку діяльність. Після цього етапу потрібно пройти ще декілька, а саме:

  • отримати виписку з ЄДР;
  • отримати через Електронний кабінет у податковій витяг платника єдиного податку (при цьому впевнитись, що всі дані правильні, а якщо ні – подати окремі запити про зміну даних);
  • відкрити бізнес-рахунок у банку, на який йтиме дохід;
  • обов'язково подати першу податкову декларацію, навіть якщо дохід дорівнює нулю.

Отже, перед тим, як розпочати ведення власного бізнесу, навіть за максимально спрощеною системою, слід розібратися в основних правилах, зокрема звернутися за допомогою до фахівців. Тоді проблем буде значно менше.

Раніше сайт Pro Гроші вже розповідав, як у банку відкрити рахунок для ФОП і які компенсації готує уряд для підприємців та хто їх отримає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.