Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Стосується кожного: що таке подвійне оподаткування і як діяти українцям за кордоном

Разом з експертом пояснюємо, що таке подвійне оподаткування, і чому всі українці, які нині за кордоном, мають потурбуватися про це

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Скільки і куди податків мають платити українські переселенці

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Питання подвійного оподаткування стоїть ще з весни, коли було зрозуміло, що багато українських громадян залишаться за кордоном, поки триватиме війна України з РФ. Тепер, коли багато з цих людей вже перебувають понад 183 дні за межами нашої держави, виникають проблеми щодо того, скільки і в чий бюджет податків треба платити.

Редакція Pro Гроші поспілкувалася з юристом Ростиславом Кравцем, який пояснив, чому кожен українець, що виїхав, має перейматися цим питанням, і що робити, аби не мати проблем із податками.

В кожній країні свої умови

Існує поняття податкового резидентства. Воно визначає, де конкретна людина повинна сплачувати податки. У ситуації, що склалася під час повномасштабної війни, українці, які виїхали за кордон і пробули там 183 дні, стають податковими резидентами країни, в яких вони перебувають. Тобто, за всі доходи, чи особа підприємець, чи просто отримує зарплату від українського роботодавця, чи отримує будь-який дохід, потрібно платити податок саме в країну перебування.

Кравець наголосив, що не у всіх випадках це 183 дні, і все залежить від угод, які Україна уклала з кожною державою.

Фактично з усіма країнами укладені договори про уникнення подвійного оподаткування. В усіх цих угодах чітко зазначений і термін, і що повинна особа, і де сплачувати – від того, де вона веде бізнес, де проживає, на яких підставах вона отримує доходи, яка відсоткова ставка тощо.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Адвокат додав, що зараз тільки Литва офіційно заявила, що не буде застосовувати умову про 183 дні, решта країн, у тому числі Польща, поки не пішли нам на поступки.

Що робити зараз українцям

Отже, тим, в кого зараз постало питання сплати податків, експерт першочергово радить ознайомитись із угодою про уникнення подвійного оподаткування з країною, де особа зараз перебуває. На підставі умов цих угод, які є у вільному доступі на сайті Мінфіну, слід вже діяти далі.

Всі громадяни отримали ідентифікаційні коди, коли вони отримували статуси чи біженців, чи статус тимчасового захисту. І за місцем свого знаходження вони мають в податкову за відповідною формою подати декларації про отримані доходи і сплатити податки, – пояснив Кравець.

Умови та відсотки відрізняються в кожній країні. Також деякі держави вимагають сплату починаючи з місяця, коли пройшли 183 дні, а подекуди сплатити доведеться і за ці пів року. Врешті українцям потрібно брати у компетентних органів довідки про сплату податків, і передавати їх вже в українську податкову. Це підтвердить, що необхідні суми сплачені і знову їх платити в український бюджет не доведеться.

Єдине, є декілька країн, де доведеться ще якусь суму доплачувати, бо там, за кордоном, значно нижчий відсоток. І цю різницю треба буде доплатити. Але це залежить від кожної держави, – зауважив експерт.

Якщо ж умови не виконувати, то надто жорстких покарань не буде. Кравець зазначив, що у більшості країн м'які податкові законодавства. Там можуть запропонувати доплатити податки без санкцій. І якщо людина у визначені терміни все сплатить, то жодних санкцій до неї не застосують.

Експерт додав, що це питання вже давно є нагальним. Ситуація склалася так, що Україна втрачає дуже велику кількість податків, оскільки дуже багато громадян виїхали і далі живуть за кордоном. На думку Кравця, українська влада мала би швидко звертатися до парламентів країн, де перебувають наші громадяни, стосовно окремого оподаткування. І треба було б залишити їх податковими резидентами України. Та поки платити доведеться державам, які прихистили українців під час повномасштабної війни.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому слід переживати через візит податківців під час війни і чи є ризик отримати штраф, а також чи можуть українські ФОПи з-за кордону платити податки у валюті.

А детальніше про закордонне життя українців читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.